Cinsel Sağlık Gerdek gecesi korkusuna karşı alınacak önlemler

Gerdek gecesi korkusuna karşı alınacak önlemler

Paylaş
Gerdek gecesi korkusuna karşı alınacak önlemler

Düğünden sonraki ilk gece gelin ve damat yorgun ve ilk gece endişesi içinde olabiliyorlar. Evlenmeden önce gerdek gecesi için kulaktan dolma söylentiler hem gelin hem de damat üzerinde endişelenmelere neden olabiliyor. Peki, gerdek gecesi yani ilk gece nelere dikkat etmek gerekir ve gerdek gecesi korkusunu atmak için nasıl bir yol izlemelidir gibi soruların cevabını Uzman Psikolog Cinsel Terapist Naciye Tokaç’a sorduk. İşte gerdek gecesi ve ilk gece ile ilgili bilmeniz gerekenler.

Çeyiz hazırlıkları, nişan telaşı ve düğün telaşı derken çiftler yeterince stresi ilk geceye kadar yaşamış oluyorlar. Gelenek haline gelen gerdek gecesinde çiftler kulaktan dolma bilgiler ve asılsız olan durumlar yüzünden strese kapılıyor. İlk gece veya gerdek gecesi diye adlandırılan ve çeşitli kulaktan dolma yanlış bilgilerle strese girmenize neden olan bu günü mümkün olduğunca sakin ve stressiz bir şekilde geçirmelisiniz. Gerdek gecesi yaşanan strese ve sıkıntıya karşı önlem alabilmek için Uzman Psikolog Cinsel Terapist Naciye Tokaç’tan ilk gece yaşanan psikolojiyi düzeltebilmek için tavsiyeler aldık. İşte gerdek gecesi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…

Haberin Devamı

İnsanın en temel dürtüsü olan cinsel birliktelik arzusu bir kadın ile bir erkeğin yakınlaşmalarındaki belki de en önemli unsurdur. İki cinsiyet birbirini aşk, sevgi bağı ile severken aralarında yoğun bir şehvet duygusu da yatar. Bu durum birbirini seven iki çiftin arasındaki en değerli, en güzel ve beslenilesi duygudur. Çünkü birliktelikleri sağlayan sevgi ise sürmesinde birbirlerine karşı duydukları cinsel arzunun da büyük payı vardır.

Gerdek gecesi (ilk gece) neler yapılmalıdır?

Birbirini seven her çift mutlu bir yuva, aile kurmak, çocuk sahibi olmak ister. Mutluluklarını evlilikle katlayarak devam ettirmek isteyen çiftler evliliğe adım attıkları andan itibaren çeşitli zorluklarla karşılaşsalar da bunların iki çifti de etkileyen en büyüğü ilk gece korkusudur. İlk gece yani ilk birliktelik korkusu. Aslında birbirini çok seven çiftlerin arasında neden ilk birliktelik korku uyandırsın diye düşünülebilir ancak ilk birliktelik ne olacağının bilinmemesiyle ilgili olmakla birlikte daha çok bilinçdışı bir kaygının ürünüdür.

Haberin Devamı

Korku dolu hikayelere kulak asmayın

İki çiftin arasında cinsel birlikteliğe hazırlık sırasında duygusal yakınlaşma ve ardından tensel temas ile gerçekleşecek birliktelik hakkında özellikle kadının zihninde canının çok acıyacağı, kanamasının çok olacağı gibi olumsuz fikirler geçerse yapamama kaygısı artacak ve birlikte olmak imkansızlaşacaktır. Erkeklerde ise ilk gece kaygısı daha çok ereksiyon olamama ve ereksiyonu kaybetme şeklinde görülmektedir. Bu durumun ana sebebi heyecandır. Aslında kadın ve erkek iki taraf için de ilk gece heyecan ve korku uyandırabilir.

Erkeğin ereksiyon olamamasına neden oluyor

İlk gece korkusuna sebep olan unsurlara baktığımızda ise, kadın için; ne olacağını bilememe, bir diğer sebep daha önce başkalarından duyulan ilk gecenin acı verici olduğuna dair korku verici öyküler ve kişinin kendisinin cinsellik hakkındaki bilgi birikimi, duygu düşünceleri ile bekaret kavramına ilişkin bakış açıcı önemlidir. Erkek için ise; başarma kaygısı, ilk birlikteliği sorunsuz geçirme hakkında gerek çevresinin en çok da kendisinin kendine yaptığı psikolojik baskıdır. Bu da erkeğin bazen ereksiyon olamamasına bazen de ereksiyon olsa dahi hızlıca kaybetmesine yol açar.

Haberin Devamı

İlk gece korkusunun en önemli nedeni bilgisizlik

İlk gece korkusunun önüne geçmek için yapılabileceklerden bahsedecek olursak: öncelikle birlikte olmadan bir süre önce cinsellik ve cinsel birleşme hakkında gerçek ve doğru bilgiler edinin. Bunun için bir kitap okuyabilir veya bir uzmana giderek bilgi edinebilirsiniz. Bir diğer konu çevrenizden duyduğunuz ilk birlikteliğin zor olduğuna dair kişisel deneyimlerden oluşan çoğunlukla yanlış ve bilgisizlik sonucunda oluşmuş olumsuz deneyimlerin anlatıldığı bilgileri kafanızdan çıkarmanız.

Cinsel birliktelik de kişiseldir. Herkes kendi istek, arzu ve bilgileriyle bu deneyimi yaşar. Sizin yaşayacağınız deneyimle aynı olmayacaktır. Bir diğer sebep cinsel birleşme sırasında ne olacağının bilinmemesi, yani nasıl bir deneyim olacağının bilinmemesi ise yine bunun için de kitap okumak ve daha önemlisi bu konuda uzman birisine danışmak ve doğru bilgileri almak faydalı olacaktır.

Erkeğin yaşadığı ereksiyon sorunlarına karşılık sevecen ve sabırlı bir eşin varlığı erkeği rahatlatacak ve erkeğin de kendisine yapamama ve başarma kaygısı yerine “illaki olması gerekmiyor, daha iyi hissettiğim bir zamanda deneyebiliriz” anlayışını oluşturması fayda sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Burada kadının erkeğe karşı sabırlı olması ve başka bir zamanda deneyimlemeye karşı anlayışlı olması gereklidir.

Erkek ve kadın çift olduklarında her konuyu rahatlıkla konuşabilir ve paylaşabilir olmalı ki cinsel birleşme anında bu iletişim işe yarayacaktır. Duygu düşüncelerini hislerini birbirleriyle paylaşmaları birbirlerini rahatlatacak ve birbirlerine karşı bağlılıklarını da artıracaktır. İlk gecenin illaki evliliğin ilk gecesi yapılması gerekli olmadığı, çiftlerin kendilerini ne zaman birbirlerine yakın hissediyorlarsa o zaman birlikte olmaları da önemlidir.

Bazen çiftlerin çevresindeki bireylerin ilk birliktelik hakkında çiftler üzerinde baskı oluşturduğu gözlenmektedir. Çiftler çevresindeki bireylerden tamamen kendilerini ayırarak, bunun onların özel yaşantıları olduğu ve istedikleri zaman, istedikleri gibi yaşayacaklarına odaklanmalılar.

Birbirini seven her çift sevgilerini gösterebildikleri ve karşılıklı anlayışa dayalı bir iletişim içinde olabildikleri zaman üstesinden gelemeyecekleri sorun olmayacaktır. Eğer korkularıyla kendileri baş edemiyor, üstesinden gelemiyorlarsa ve zaman da geçiyorsa bu durumda profesyonel destek alınmasını öneriyorum.

Haberin Devamı

İlk gecede kaçınılması gereken cinsel pozisyonlar

Gerdek gecesi (ilk gece) eğer ilk defa cinsel birliktelik yaşanacaksa cinsel pozisyonlara mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde kadın açısından ilk birliktelik olacağı için cinsellik gerçekleşmeyebilir veya daha fazla acı hissedilmesine neden olabilir. Bu nedenden dolayı ilk gece (gerdek) birtakım cinsel pozisyonlardan kaçınmak gerekir.

Bacak omuzda pozisyonu

Bacak omuzda pozisyonu kadın açısından zorlayıcı olabilir. Bu pozisyon cinsel sakatlanmaların en az yaşandığı pozisyon olmasına rağmen ilk cinsel birliktelikte ve sonrasında kadınların hoşlanmadığı pozisyonlardan biridir. Erkeklerin en çok cinsel hazza ulaştığı pozisyon bacak omuzda pozisyonu olarak bilinir. Ancak ilk gece için pek tavsiye edilmez.

Kadın üstte erkek altta

Bu pozisyonda ilk gece (gerdek) kaçınılması gereken pozisyonlardan biridir. Sakatlanmaların en fazla olduğu pozisyon bu cinsel pozisyondur. Penis kırılmalarının en çok yaşandığı bu pozisyonu özellikle ilk gece deneyecekler için tavsiye etmiyoruz.

Güvenli olduğu bilinen cinsel pozisyonlar

İlk gece (gerdek) gecesi kaçınılması gereken pozisyonların yanında güvenli olabilecek olanları sizler için araştırdık. Bu tür durumlarda erkek cinsel birliktelik yaşamışsa kontrolün onda olması gereken pozisyonlar denenmelidir. Deneyimli olan tarafın deneyeceği pozisyonlar cinselliğin kolay bir şekilde sağlanmasına yardımcı olur.

Misyoner

Bu pozisyonda kontrol tamamen erkektedir. O nedenden dolayı eğer erkek tecrübeliyse ve kadın daha önce cinsel birliktelik yaşamamışsa bu tarz posizyonlar denenmelidir.

Dogi

Yine bu pozisyonda da misyonerde olduğu gibi kontrol erkektedir. Bu pozisyonda birleşmenin daha rahat ve kolay olduğu bilinmektedir.

Kaşık

Kaşık pozisyonunda çiftler uyum halindedir. Hem erkekte hem de kadında kontrollü ve rahat bir şekilde cinsel birliktelik gerçekleştirilebilir.