Dünya Obama: Esad gitmeden iç savaş bitmez

Obama: Esad gitmeden iç savaş bitmez

Paylaş
Obama: Esad gitmeden iç savaş bitmez

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ve İran'ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemek isteyip istemediklerine karar vermek zorunda olduğunu belirtirken, 'Esad iktidardan ayrılmadan Suriye'deki iç savaş bitmez' dedi. Esad ise IŞİD yenilgiye uğratılana kadar görevini bırakmayacağını söyledi

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi için Filipinler’in başkenti Manila’da bulunan Obama, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Rusya ve İran’ın, Esad’ı desteklemek ya da meşru bir hükümetin kurulmasıyla "Suriye devletini kurtarmak" arasında bir seçim yapması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı


Esad’ın "yeniden meşruiyetini kazanamayacağını" vurgulayan Obama, Suriye’deki iç savaşın, Esad iktidardan ayrılmadan sonlanmayacağını kaydetti.

ABD Başkanı Obama, Suriye konusunda son dönemdeki diplomatik çabaların amacının, nihayetinde siyasi geçişle sonuçlanabilecek bir alan yaratılması olduğunu ifade ederek, ümit edilen ateşkese tüm tarafların uymayabileceğini, öte yandan ateşkesin "sukünet alanına" yer açabileceğini bildirdi.

Obama, ABD’ye Suriyeli sığınmacıların alınmasına karşı duruş ile Guantanamo üssünün kapatılmasına gösterilen direnişi ilişkilendirerek, sadece Hristiyanların ülkeye girişinin sağlanmasının, Guantanamo’nun senelerce yaptığı biçimde Müslümanları yabancılaştıracağına işaret etti.

Barack Obama, Guantanamo üssünün, radikaller için "devasa bir adam toplama aracı" olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı