Siyaset "Ana dilde savunma"ya onay
Paylaş
"Ana dilde savunma"ya onay

Cumhurbaşkanı Gül, "ana dilde savunma" ile ilgili yasayı onayladı

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda anadilde savunma hakkı olarak bilinen düzenlemenin de aralarında bulunduğu 11 yasayı onayladı.

Gül'ün onayladığı kanunlardan birisi; sanığın kendisini en iyi ifade edebildiği dilde savunma ve hükümlülerin cezaevinde eşleriyle mahrem şekilde görüşmesine olanak tanıyan "Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun".

Buna göre sanık; iddianamenin okunması ve esas hakkında mütalaanın verilmesi üzerine, sözlü savunmasını, kendisini daha iyi ifade edebileceğini beyan ettiği başka bir dilde yapabilecek.

Söz konusu kanuna göre, maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkumun cezasının infazı, iyileşinceye kadar geri bırakılabilecek.

Erteleme; terör suçları, örgüt faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar, mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulamasına karar verilenlerle, disiplin veya tazyik hepsine mahkum olanlar hakkında uygulanmayacak.

Kanuna göre, hükümlüler, bazı teşvik esaslı ödüllerden yararlandırılabilecek.

Kapalı cezaevlerinde bulunan evli hükümlüler, en geç 3 ayda bir kez olmak üzere, 3 saatten 24 saate kadar eşleri ile kurum veya eklentilerinde cezaevi personelinin yakın nezareti olmaksızın mahrem şekilde görüştürülebilecek.

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı bir diğer kanun da, Elektrik Piyasası Kanunu ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun.

Buna göre, 1 Ocak 2013 tarihi itibarıyla satış faaliyetlerini ayrı tüzel kişilikler altında yürütecek olan elektrik dağıtım şirketleri, ayrıştırma işlemleri sırasında ortaya çıkacak vergiden istisna olacak.

Fiyat eşitleme mekanizması ve ulusal tarife uygulamasının süresi 31 Aralık 2015'e kadar uzatılacak.

Doğalgazla çalışan elektrik santrallerinde ikincil yakıt alımlarında, süresi 31 Aralık 2012 tarihinde dolan ÖTV muafiyeti, 7 yıl daha uzatılarak 31 Aralık 2019 tarihine kadar sürdürülecek.

TRTHaber

Haberin Devamı