Yaşam 'Anadolu leoparı' kabartması bulundu

'Anadolu leoparı' kabartması bulundu

Paylaş
'Anadolu leoparı' kabartması bulundu

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, antik kentteki kazılar sırasında bin 800 yıl öncesine ait benekli Anadolu leoparı kabartması bulduklarını bildirdi

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Laodikya antik kentinde kazı ve restorasyon çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, kazı çalışmalarında leylek, balık, boğa, aslan, yunus ve horoz gibi bir çok hayvanın mermer bloklar üzerine işlenmiş kabartmalarını bulduklarını belirtti.

Son günlerde Anadolu leoparının Diyarbakır’da vurulmasıyla gündeme geldiğini hatırlatan Şimşek, antik kentteki kazılarda bin 800 yıl öncesine ait benekli Anadolu leoparının kabartması bulduklarını söyledi.

Anadolu leoparının bir zamanlar bölgede de yaşadığını, 60 yıl kadar önce Buldan’da avcılar tarafından öldürüldüğünün bilindiğini hatırlatan Şimşek, "Yaptığımız kazılarda imparator Septimius Severus’a ithaf edilen bir anıtsal çeşmede, benekli 2 Anadolu leoparı kabartması yer alıyor" dedi.

Bulunan kabartmaların çok önemli olduğunu ifade eden Şimşek, "Kabartmalarda yer alan leoparlar, yaban hayatını sembolize ediyor. Özellikle de hayvanların bu topraklarda binlerce yıl öncesindeki varlığını ortaya koyması, geçmişi aydınlatması bakınımdan önemli" diye konuştu.

Haberin Devamı