Gündem Anayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi

Anayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi

Paylaş
Anayasa değişikliğinde 3. ve 4. madde kabul edildi

Meclis Genel Kurulu'nda süren anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında gerilim yaşandı. Tartışmalara neden olan 3. madde, 341 evet oyuyla kabul edildi. 3. maddenin kabul edilmesinin ardından 4.madde de 343 oyla kabul edildi

Teklifin dördüncü maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde 343 'Evet' oyu ile TBMM'de kabul edildi. Bu madde Cumhurbaşkanlığı ile genel seçimi birleştiriyor

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin, "TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 5 yılda bir, aynı gün yapılmasını" öngören dördüncü maddesi 343 'Evet' oyu ile kabul edildi.

343 KABUL, 139 RET, 2 BOŞ, 2 GEÇERSİZ OY


Genel Kuruldaki gizli oylamaya 486 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Teklifin dördüncü maddesiyle, Anayasanın "TBMM'nin Seçim Dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının Seçim Dönemi" olarak değişiyor.

Teklife göre, TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılacak.



3. MADDE KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda, 3. maddenin gizli oylamasına geçildi. Oylama sırasında AK Parti ve CHP milletvekilleri kavga etti, oylama durdu. Meclis'teki 3. madde oylaması tekrar edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Anayasa değişikliği teklifinin, milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e indiren 3. madde kabul edildi.

Oylamada 341 evet 139 ret oyu çıktı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.




DAHA ÖNCE DE KAVGA ÇIKMIŞTI


10 Ocak'ta Meclis Genel Kurulu'ndaki anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın, Başbakan Binali Yıldırım'a "Cin Ali" ifadesini kullanması gerginlik yaşanmasına neden olmuştu.



Meclis'te AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında tartışma çıktı



Yeni Anayasa değişikliği maddeleri neler getiriyor?