Siyaset 'Anayasa sadece AK Parti'nin bir projesi değil'
Paylaş
'Anayasa sadece AK Parti'nin bir projesi değil'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, yeni Anayasa'nın sadece AK Parti'nin bir projesi olmadığını belirterek, bunu bütün siyasi partilerin zaruret olarak gördüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Şentop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yasama döneminin birinci önceliğinin Anayasa konusu olduğunu belirterek, bu konuda bir uzlaşma tablosunun çıkacağı kanaati taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin seçim sürecinde yeni bir Anayasa fikrine aşina olduğunu ve bu konuda tartışmalar yaşandığını kaydeden Şentop, "CHP’de, MHP’de yeni Anayasa konusunda birçok görüş açıkladı ve çalışmalar yaptılar. Netice itibari ile yeni Anayasa sadece AK Parti’nin bir projesi değil. Türkiye’de bütün siyasi partilerin zaruret olarak gördükleri ve Türkiye’nin de aslında bir tarihi zaruret olarak karşı karşıya kaldığı bir projedir" diye konuştu.
Hazırlanacak olan yeni Anayasa’nın Türkiye’de ileri demokrasinin sağlanması noktasında önemine işaret eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye’de halk tarafından seçilenlerin gerçek anlamda iktidar olabilmesi için Anayasa’da yer alan ’bürokratik oligarşi iktidarı’nın tasfiye edilmesi lazım. Vesayetçi anlayış sisteminin tasfiye edilmesi lazım. Bu açıdan Anayasa bir zaruret. Yeni yasama döneminde Anayasa yapılacak, ben bunu ümit ediyorum. Çünkü bütün partiler bunu istiyor, Türkiye’de millet bunu istiyor."

Haberin Devamı

-"ÖN KOŞULSUZ MASAYA OTURULMALI"-

Anayasa Komisyonu Başkanvekili Şentop, yeni Anayasa için yapılan çalışmalara bir uzlaşma amacıyla masaya oturulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu dönemde yeni bir Anayasa yapılacak. Dolayısıyla Meclis’teki siyasi partiler arasındaki ilişkiler, sayısal tablolar bir yana burada tarihi bir zaruret olması yeni Anayasa’nın yapılacağı konusunda ümit taşımamız için başlı başına yeterli. Her parti kendisi oturup hazırladıkları metinleri tartışmak yerine, Anayasa’yla ilgili temel anlayışlarını, temel yaklaşımlarını ortaya koymalı, bunları tartışmalı.

Yani masaya otururken kırmızı çizgilerle, önşartlarla değil, bir uzlaşma, bir anlaşma çıkarma ümidiyle, hedefiyle masaya oturmalı. Elbet herkesin kırmızı çizgileri var. AK Parti’nin de kırmızı çizgileri var, olmazsa olmazları var. Ama masaya ’olmazsa olmazları’ koyarak oturduğumuzda, oradan bir uzlaşma çıkarmak zorlaşır, onun önünü tıkar. Her şey konuşulur ama herkes kırmızı çizgileri nihayetinde koyar. Ben böyle bir tablonun Türkiye’de, Anayasa’yla ilgili bir uzlaşma tablosunun çıkacağı kanaatindeyim. Çünkü bu Türkiye açısından bir zaruret."

Haberin Devamı

-"SADECE SİYASİ PARTİLERİN TASARRUFUNDA DEĞİL"-

Yeni Anayasa’nın sadece siyasi partilerin tasarrufunda olmadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Millet yeni Anayasa’yı bekliyor, seçim döneminde bir çok yerde ben bunu gördüm. Çok farklı partilerden olan insanların da Anayasa konusuyla ilgili ciddi bir ümit ve heyecan taşıdığını gördüm. Nasıl yemin meselesinde CHP’yi kendi tabanı zorlamışsa, Anayasa konusunda da bütün partilerin kendi seçmen tabanından aynı zorlamayı, talebi göreceği kanaatindeyim" dedi.

Anayasa’nın, mümkün olduğu kadar geniş bir mutabakatla hazırlanması gerektiğini ifade eden Şentop, "Yani bir partinin Meclis’te ne kadar büyük bir çoğunluğa sahip olursa olsun tek başına Anayasa hazırlaması problemli. Yeni Anayasa mümkün olduğu kadar geniş bir mutabakatla hazırlanmalı" diye konuştu.

Muhterem Erkul - AA