Beden Sağlığı Andız pekmezi faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Andız pekmezi nerede bulunur, nasıl alınır?

Andız pekmezi faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Andız pekmezi nerede bulunur, nasıl alınır?

Paylaş
Andız pekmezi faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Andız pekmezi nerede bulunur, nasıl alınır?

Andız pekmezi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Şeker bulunmadan önce Türk tatlıları pekmez veya bal ile tatlandırılırdı. Dolayısıyla pekmez, geleneksel Türk mutfağında önemli bir tatlandırıcıydı ve hala da öyle. Andız da o şifalı, çok kullanılan pekmezlerden biri. Andız pekmezinin sağlığımıza çeşitli faydaları bulunuyor. Andız pekmezini yemeden önce faydaları ve zararlarını öğrenmek istiyorsanız vermiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz. İşte andız pekmezinin faydaları ve zararları, andız pekmezi ne işe yarar, nerede bulunur?

Andız ağacı (Suriye ardıç ağacı olarak da bilinir) Anadolu'da Toros Dağları çevresinde yetişir ve bu ağacın meyvesi pekmez yapımında kullanılır. Adını ağaçtan alan Andız meyvesi kaynatılarak alerji, kızarıklık, saç dökülmesi, sedef hastalığı ve gut hastalığına iyi geldiği söylenen bu pekmez çeşidinin yapımında kullanılır.

Haberin Devamı

Doktorlar kronik öksürük ve yüksek ateş için Andız pekmezi tüketilmesini önermektedir. Kan dolaşımını temizlemeye yardımcı olur ve karaciğeri, kalbi ve damarları korur. Andız pekmez ayrıca vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur ve bağırsaklardaki parazitleri yok eder. Çocukların günde iki kez 1 tatlı kaşığı bu pekmezi, yetişkinlerin ise 1 yemek kaşığı tüketmeleri önerilir.

 

 Andız pekmezinin faydaları nelerdir 

Andız pekmezi, yüksek bölgelerde yetişen çam ağaçlarının meyvesi olan andızdan yapılmaktadır ve çok sayıda faydası bulunmaktadır. Andız pekmezinin faydalarını şu şekilde listeleyebiliriz.

 - Doğal bir antioksidan görevi görür, çünkü içerisinde çok sayıda yağ asidi bulunur.

- Üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve nezle ve grip hastalıklara karşı koruma sağlar.

Haberin Devamı

- Eğer romatizma ya da eklem ağrılarınız varsa, bu ağrıların giderilmesi konusunda andız pekmezi size yardımcı olabilir.

- Eğer ağız içi yaraları ve aft gibi sorunların varsa, andız pekmezinin düzenli kullanımı sonrasında bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

- Sindirim sistemini rahatlatır ve tuvalet alışkanlıklarınızın düzene girmesini sağlar. Bağırsak parazitlerine karşı savaş açar ve basur gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir.

- Böbrek taşlarının düşürülmesi konusunda etkilidir.

Andız pekmezinin zararları nelerdir?

Andız pekmezinin pek çok faydası olduğu kadar, belli başlı zararları ve yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkileri ve zararları şu şekilde listeleyebiliriz:

- Eğer andız pekmezi gerektiğinden daha fazla tüketilirse, kilo artışı gibi sorunlara sebep olabilir.

- Eğer şeker hastalığı gibi bir probleminiz varsa, andız pekmezini kontrollü olarak tüketmelisiniz. Çünkü andız pekmezi şeker hastaları için zararlı olabilir.

- Andız pekmezinin yoğun bir yapısı olduğu için, aşırı miktarda tüketilmesi mide bulantısına ya da başka mide sorunlarına yol açabilir.

- Her şeyde olduğu gibi, andız pekmezinin de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

- Eğer herhangi bir sebeple boğazlarınızı tahriş ettiyseniz ve öksürük gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunların tedavisi konusunda da andız pekmezini kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Andız pekmezi idrar yollarında gerçekleşen iltihap ve enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaktadır.

Andız pekmezi ne işe yarar?

Andız pekmezinin işe yaradığı şeyler, pekmezin tüketim şekline göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin eğer andız pekmezini ılık suyla karıştırır ve bu karışımla ağzının çalkalar ya da gargara yaparsanız, ağzınızın içinde bulunan yaraların iyileşmesine sebep olabilir. Aynı zamanda bu, ağız içi sağlığınızın sağlanmasına ve ağız kokusunun giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Andız pekmezi sabah kalkıldığında, bir yemek kaşığı olarak tüketilirse, bu, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine ve vücudunuzun hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelmesine sebep olur. Bu sebeple özellikle kış aylarında tüketilen andız pekmez, doğal bir antibiyotik ve vitamin görevi de görmektedir. Andız pekmezinin tadı, diğer pekmezlere göre acı olduğundan eğer tüketmekte zorlanıyorsanız, tadını yumuşatmak adına tahinle karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Andız pekmezinin alt ıslanma sorunu yaşayan çocuklara her sabah bir yemek kaşığı olarak yedirilmesi gerekmektedir. Çünkü andız pekmezi sinir sistemini de güçlendirir ve bu gibi sorunların önüne geçilmesinde yardımcı olur.

Andız pekmezi nerede bulunur ve nasıl alınır?

Andız ağacı bir çam ağacı türüdür ve bu ağaç Akdeniz bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişir. Andız pekmezi de bu ağacın kozalakları kullanılarak yapılmaktadır. Yani eğer yolunuz Akdeniz bölgesine doğru düşüyorsa, burada andız pekmezi alabileceğiniz köylülerle ya da mağazalarla karşılaşabilirsiniz.

Fakat böyle bir imkanınız yoksa internet üzerinde çok sayıda internet mağazasında andız pekmezi satılmaktadır. Gerek alışveriş sitelerinde, gerekse de organik ürünler satan internet mağazalarında andız pekmezini bulabilir ve rahatlıkla sipariş edebilirsiniz. Andız pekmezinin fiyatları üretilmiş olan pekmezin kalitesine ve gramajına göre değişkenlik göstermektedir.

Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ve pek çok işe yarayan andız pekmezi, Türkiye'ye has ve yalnızca Türkiye sınırları içerisinde üretilen bir ürün olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı