Bilim - Teknoloji Android dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi oldu
Paylaş
Android dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi oldu

Son yayımlanan internet raporuyla birlikte mart ayında internet kullanımında Android işletim sistemi Windows'u ilk kez geride bıraktı

İnternet kullanımı ve uygulamalar söz konusu olduğunda, günümüzde mobil en az masaüstü kadar öneme sahip. Bunun en açık örneklerinden birisi StatCounter tarafından paylaşılan internet kullanım raporunda görülebiliyor. Rapora göre, Mart 2017’deki internet kullanımı ölçümlerinde Android işletim sistemi Windows’u ilk kez geride bıraktı.

İNTERNET KULLANIMINDA İLK SIRAYI ANDROİD ALDI


Geçtiğimiz ay boyunca internet kullanımının yüzde 37,93’ü Android kullanıcılarından gelirken, Windows yüzde 37,91 ile ikinci sıraya geriledi. Aradaki fark oldukça küçük ancak kullanım trendi, geçtiğimiz ay Android’in Windows’u geçmesinin, bir dönüşüm noktası olduğunu gösteriyor. Yıllardır gerileyen Windows kullanımı ve düzenli bir şekilde yükselen Android kullanımı değişimin bu noktaya gelmesini sağladı.



WİNDOWS PHOHE BAŞARISIZ OLDU


Bulgularını, aylık 15 milyardan fazla sayfa görüntülemesi olan 2,5 milyon web sitesine dayandıran StatCounter, Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone’un mobil platformda rakiplerine meydan okuma konusunda başarısız olduğunu gösteriyor.

İlginç bir şekilde bu dönüşüm Apple için daha önce gerçekleşmişti. Mart 2017’de Apple’ın mobile kullanıcıları (iOS), internet üzerinde markanın masaüstü kullanıcılarından (OSX) 3 kat daha aktifti.

Windows geçmişte olduğu gibi şimdi de masaüstü işletim sisteminde lider konumunda. Ancak PC satışları geçtiğimiz 5 yılda gerileyerek 2008 seviyelerine geldi. Öte yandan akıllı telefon satışları büyümeye devam ediyor. Android de akıllı telefon pazarında aslan payının sahibi. Özellikle gelişmekte olan pazarlarda Android akıllı telefon kullanımının yüzde 90’ına sahip.

iOS KULLANICILARI DAHA ÇOK HARCIYOR


Techcrunch'ın haberine göre; iOS ve Android arasındaki denge, batı ülkelerinde daha fazla olsa da Asya, Afrika, Orta Doğu ve Latin Amerika satışları Android’in liderliğini perçinliyor. Ancak Android dünya çapındaki üstünlüğüne karşın uygulama gelirlerinde iOS ile başa baş mücadele ediyor. App Annie tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre 2016’da indirilen 90 milyar uygulamanın 25 milyardan biraz fazlası iOS kullanıcıları tarafından indirildi. Yine de iOS bu uygulamalardan elde ettiği 35 milyar Dolar gelirle bu alanda Android’in önünde yer aldı.

Ancak App Annie’ye göre bu durum da gelişmekte olan pazarlar sayesinde yakın zamanda değişebilir. Araştırma şirketi, 2017’nin, uygulama gelirlerinde Android’in iOS’u geride bırakacağı yıl olacağını söylüyor. (Dünyahalleri)

Haberin Devamı