Beden Sağlığı Ani hava değişimi yüz felci yapıyor

Ani hava değişimi yüz felci yapıyor

Paylaş
Ani hava değişimi yüz felci yapıyor

Genellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda meydana gelen yüz felci hakkında halk arasında doğru bilinen birçok yanlış olduğu ortaya çıktı. Hastalıkla ilgili açıklama yapan Dr.Melek Ertan, yüz felcinin muhakkak ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini ve hastaların yüzde 90'ında hasar kalmadığını söyledi

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle görülme riski artan yüz felci hakkında konuşan Nöroloji Uzmanı Dr. Melek Ertan, yüz felcinin tedavisinde tavsiye edilen sakız çiğnemenin kalıcı tik bozukluklarına yol açabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Dr. Ertan "Beyinden çıkan yüz siniri, yüz kanalından geçerken soğuktan sıcağa geçerken şişiyor ve orada sıkıştığı içinde yüz felci meydana geliyor. Ödem gelişiyor. Bu yüzden hasta göz kapağını kapatamıyor, ağız kenarını hareket ettiremiyor, ıslık çalamıyor, gözünde yaşarma ve akma oluyor, yüz, kulak ve boyun ağrısı da eşlik edebiliyor" dedi.

YÜZDE 10'LUK KISIMDA HASAR KALABİLİR

Yüz felci geçiren bir hasta için hemen ilaç tedavisine başlanılması gerektiğine dikkat çeken Dr.Ertan, sözlerinin bir bölümünde hastalıkla ilgili şunları söyledi:

"Yüz felcin bazen de beyin sapında yüz sinirinin gövdesinde hasarlanma ile meydana geliyor. Bunu ayırt etmek için mutlaka beyin MR'i istiyoruz. Şeker hastalığı var mı? Yok mu? Bu önemli oluyor. Şeker hastalarının yüz felci geçirme olasılıkları yüksek. Kan şekerine ve kan sayımına bakıyoruz. Viral enfeksiyon geçirenlerde de oluyor. Bundan dolayı yüz felci geçirenin mutlaka en yakın bir hastaneye başvurması gerekiyor. Yüz felci yüzde 90 kendiliğinden iki üç ay içinde toparlıyor. Ama ilaç kullanması gerekiyor. Yüzde 10 dilimde de bazen hasar kalabiliyor. Yüz felcinde önemli olan şey, başladıktan sonra ilk 3-4 gün artış olabiliyor. İlaç başlanmasına rağmen ilerleme olmasından dolayı hastalar bazen tedirgin olabiliyor. İlaç başlanmasına rağmen hastalıkta bazen ilerleme oluyor ancak bu durum sonra yerini gerilemeye bırakıyor. Sonrada yavaş yavaş toparlıyor."

SAKIZ ÇİĞNEMEK ANORMAL DAVRANIŞLARA YOL AÇABİLİR

Yüz felcinde geçmiş yıllarda tedavilerle birlikte uygulanan bazı yöntemlerin farklı olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirten Dr Melek Ertan, “Eskiden yüz felci olan bir kişiye ilaç tedavisi başladıktan sonra egzersiz yapmasını, ılık kompres yapmasını, sakız çiğnemesini önerirdik. Artık önermiyoruz. Tüm bu müdahaleler kalıcı, anormal istem dışı hareketlere yol açabiliyor.. Bunlar gelişmesin diye bu tür tedavileri artık önermiyoruz." dedi.

Haberin Devamı

ŞEKER HASTALARININ YAKALANMA RİSKİ YÜKSEK

Yüz felci için alınabilecek önlemlere de değinen Dr. Ertan “Yüz felcine önlem almak istiyorsak öncelikle duş aldıktan hemen sonra dışarı mutlaka çıkmak yerine en az bir saat sonra çıkılacak. Yaz aylarında bile yüz felci olabiliyor. Kış aylarında viral enfeksiyon oranı arttığı için daha sık görüyoruz. Hava akımlarında eşarp, kaşkol ve atkı ile korunmamız gerekiyor. Bazı yüz felci tekrarlayabiliyor. Bu kişilerin daha da dikkatli olması gerekiyor. Ev hanımlarında bile çok sık görülebiliyor. Temizlik yapıyor, evi havalandırıyor, açık camlar arasında kalıyor bundan dolayı gelişebiliyor. Şeker hastalarında zaten görülme oranı yüksek. Sıcak bir ortamdan, klimalı, soğuk bir ortama girmek tetikleyebiliyor. Araç içinde sürücü tarafındaki camı açarak araba kullanmak yüz felci gelişmesine yol açabiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı