Aniden ortaya çıkan sertleşme sorunu büyük oranda psikolojik

Profesör Doktor Teoman Kadıoğlu erkeklerin cinsellikle ilgili sorunlarını ve sorularını cevaplıyor, merak edilen konularda tıbbi yanıtlar veriyor...

19 Ekim 2018, Cuma 09:03
A A
Cinselliği etkiler mi?

Cinselliği etkiler mi?

25 gün önce varikosel ameliyatı oldum. Bu ameliyatın cinsel yaşamıma sakıncası olur mu? Ya da mastürbasyon yapmamın zararı var mı?

Varikoselin cinsel faaliyetlere herhangi bir etkisi yoktur. Ancak ağır dereceli varikosel uzun yıllar içinde testisi etkileyerek ilerleyen yaşlarda olabilen testosteron-yani erkeklik hormonu azalmasına kısmi bir katkıda bulunabilir. Varikosel bir sağlık sorunu değildir.


Yine mi ameliyat?

Yine mi ameliyat?

24 yaşındayım. Nisan’da varikosel ameliyatı oldum. İki taraf da tekrarladı. Renkli ultrason çektirdim. Yeniden ameliyat gerekiyormuş. Çaresi yok mu? Hep ameliyat mı olmalıyım?

Varikosel tanısı sadece ultrasona bağlı olarak konulmaz. Ayrıca, varikosel nüks etmez, ameliyattan sonra varikoselin devam etmesi ameliyatın yeterli olmamasından kaynaklanır. Mikrocerrahi harici teknikler en iyi ellerde yapılsalar dahi yüzde 40 kadar bu durum ortaya çıkabilir. Ameliyatın yeterli olması halinde tekrarlanması da gerekmez. Bu konuda deneyimli bir merkezi, bir üniversite kliniğini tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda hemen doktora başvurmak önemli. Gereken tahliller yapılır, çıkan sonuca göre de uygun ilaçlar verilir. Eğer önerilen her ilacı kullanırsanız durum içinden çıkılmaz bir hal alır.

Hastalık kaptım

Hastalık kaptım

6-7 ay önce cinsel yoldan hastalık kaptım. Üroloji uzmanına gittiğimde akıntım vardı. Antibiyotik kullandım, 1.5 ay kadar sürdü. Doktorum, mikrobun temizlendiğini söyledi. Ara ara sızlama ve kaşınma oluyordu. 2 ay önce aynı şikayet ile gittim yine mikrop kaptığımı söyledi. 15 günlük bir tedavi uyguladı ve partnerime de aynı tedaviyi uygulattı. Ne olur beni aydınlatın.

Cinsel yol ile bulaşan hastalıklarda öncelikle idrar kanalından akıntı veya kazıntı ile alınan muayene maddesinden kültür testi yapılmalı ve çıkan sonuca göre uygun ilaç kullanılmalıdır. Bu tetkik yapılmadan ilaç kullanılması sorunu daha içinden çıkılmaz ve komplikasyonlara sebep verebilecek hale getirebilir.

Neden yükselmedi?

Neden yükselmedi?

2 ay önce çift taraflı varikosel ameliyatı geçirdim. Ameliyatın başarılı olduğu söylendi. Ancak test yaptırdım ve sperm sayılarımın yükselmediğini öğrendim. Bunun için ne yapabilirim?

Sperm hücreleri ortalama 72 günde oluştuğundan, 3-4 aydan önce varikosel ameliyatından fayda beklememelisiniz. Ayrıca eğer gerçekten varikoseliniz varsa ve ameliyat tercihen mikrocerrahi teknik ile ve başarılı olarak uygulanmış ise yüzde 80 ihtimal ile sperm değerlerinizde kalıcı artış görülecektir. Bu durumda ameliyat öncesi sperm değerleriniz de önem taşır. Ameliyattan faydalanarak sperm değerlerinizin düzelme göstermesi tek başına hamilelik sağlanabileceği anlamına gelmez. Eğer sayılarınız yeterli ise rahim içi aşılama da düşünülmesi gereken bir yöntemdir.

Krem faydalı olur mu?

Krem faydalı olur mu?

Prezervatif kullanırken bile erken boşalma oluyor. Anestezik kremlerin faydası olur mu?

Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her iki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanmasına erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmektir. Burada önemli olan partnerlerin uyumudur. Bazı çiftler çok daha kısa sürede beraberce orgazm olurken bazılarında bu süre belirgin şekilde uzayabilir. Hem kadının hem erkeğin fazla uzayan cinsel ilişkiden fiziksel olarak rahatsız olması mümkündür. Bu sorun çoğunlukla psikolojik kökenlidir. Cinsel yaşamda acemilik, partnere alışık olmama, rahat ortamda olmama gibi çeşitli etkenlerden kaynaklanabilir.

Çocuğum olacak mı?

Çocuğum olacak mı?

33 yaşındayım. Sperm testi yaptırdım; 20 milyon çıktı. Acaba bu sonuçlarla çocuğum olur mu?

Çocuk olması sadece sperm testinden anlaşılmaz. Spermiyogram adı verilen bu test çok hassas bir tetkik olup 3 günlük (ne daha çok, ne daha az) cinsel perhiz sonrası ve bazı hususlara çok dikkat ederek ve özel bir ortamda verilmelidir. Sonuçların güvenilir olması için bu testi çalışan laboratuvar elemanının bu konuda bilgili ve deneyimli olması şarttır. Otomatik sperm sayımı yapan makineler güvenilir değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.