Siyaset Ankara ve İstanbul hainlere 'darbe'yi vurdu!
Paylaş
Ankara ve İstanbul hainlere 'darbe'yi vurdu!

15 Temmuz darbe girişiminin kuşkusuz en kritik iki kenti İstanbul ve Ankara’ydı. Bu iki kentte emniyet, polis evleri, medya kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları dâhil birçok noktaya baskın yapıldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul ve Ankara’da da darbecilere geçit verilmedi

İstanbul’un en büyük direnişleri Boğaziçi Köprüsü, Vatan Caddesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye binasının bulunduğu Saraçhane’de yaşandı. Ankara’da ise birçok noktaya bombalı saldırılar düzenlenirken, Meclis’i, Emniyet Müdürlüğü’nü, Özel Harekat Dairesi’ni bombalayan darbecilere karşı en büyük direniş Ankara Emniyeti’nde yaşandı.

ANKARA

Darbecilerin en büyük saldırıyı yaptığı Ankara Emniyeti, en büyük direnişin de merkeziydi. Çatışmalar sürerken yüzlerce vatandaş emniyete akın etti. Emniyet binasına havadan bombalar atılırken, tanklardan da top atışı yapıldı.



Emniyet’teki direniş sabah 05.13’e kadar sürdü. Çatışmaların ardından darbecilerin kontrolündeki dört tanka el konuldu, askerler ise gözaltına alındı.

Darbecilerin kontrolündeki helikopterler ve savaş uçakları Ankara’da kritik tüm noktalara saldırdı. Gece 02.34’te TBMM’ye bomba atıldı. TBMM önce bombalanırken, sonra Skorsky helikopterlerden atış açıldı.

Ankara’da darbeciler Meclis’i bombalarken milletvekilleri büyük bir dayanışma örneği gösterdiler. Olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu saldırı esnasında binadan ayrılmadı ve ‘darbecilere karşıyız’ mesajı verdi. TBMM binasına yaklaşık 10 bomba atıldı ve helikopterler kampüsü ateş altına aldı.



Bu sırada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a şunları söyledi: “Sayın Başkan, Meclis’i burada kapatıp sığınağa gidersek bu millet meydana gelmez. Bu millet, ‘Bunlardan Meclis korktu’ der. Bizim burada yapacağımız şey, burada ölmektir” dedi.

Darbecilerin tüm hain saldırılarına rağmen vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla sokağa çıkarak tıpkı İstanbul’da olduğu gibi Ankara’da da hainlere geçit vermedi. Polis ve halk birlikte çalıştı.

Hainlerin kontrol ettiği Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait her türlü araç polis ve halk tarafından kontrol altına alındı. Ankara’daki halkın bu direnişi cumhuriyet tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu.

İSTANBUL

Darbe girişimi İstanbul’da darbeci askerlerin Boğaziçi Köprüsü’nü tek yönlü kapatmasıyla Ankara’da da F-16’ların alçak uçuş yapmasıyla başladı. 15 Temmuz akşamı İstanbul’da 22:10’da Boğaziçi Köprüsü’nün bir grup asker tarafından kapatıldığı bilgisi geldi.

Tanklarla köprüye gelen darbeci askerler köprüyü tek yönlü olarak kapatmıştı. Köprünün yakınındaki Beylerbeyi Polis Evi’nin önündeki bir grup asker, ordunun yönetime el koyduğunu, vatandaşların evlerine gitmelerini söyledi.


Tanklar sokaklarda dolaştı


Bu gelişmelerin ardından tanklar, İstanbul sokaklarında dolaşmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye binasına üç kamyonla gelen askerler caddeyi trafiğe kapattıktan sonra belediye binasına yöneldi. Protesto eden vatandaşlara ateş açıldı ve 17 vatandaş katledildi.

Taksim’de ise askerler Cumhuriyet Anıtı’nın etrafını sarmıştı. Vatan Caddesi, bir otobüs, bir vinç ve altı TIR’la farklı noktalardan trafiğe kapatıldı.

Darbe girişiminin başlamasının ardından tüm ülke darbeye karşı tepkisini gösterirken, İstanbul’da vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talimatıyla sokaklara döküldü. Hemen her noktada darbeci askerlere karşı duran vatandaşlar, canları pahasına darbe girişimine tepki gösterdi ve hain darbe girişimini püskürttüler.

Haberin Devamı