Gündem Ankara ve İzmir'de cuma namazı saat kaçta eda edilecek? Cuma günün önemi nedir?

Ankara ve İzmir'de cuma namazı saat kaçta eda edilecek? Cuma günün önemi nedir?

Paylaş
Ankara ve İzmir'de cuma namazı saat kaçta eda edilecek? Cuma günün önemi nedir?

Ankara ve İzmir'de ikamet eden vatandaşlar cuma namazını kaçırmak istemiyor. Bu nedenle "Cuma namazı saat kaçta kılınacak?" sorusu sabahtan bu yana aratılıyor. İşte Ankara ve İzmir'de cuma namazı vakitleri...

Her cuma olduğu gibi Müslüman vatandaşların büyük bir çoğunluğu cuma namazını eda etmek için camilerde toplanıyor. Fakat camilere gitmeden önce cuma namaz vakitleri büyük bir önem arz ediyor. Nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan İzmir ve Ankara'da yaşayan vatandaşlar, "Cuma namazı saat kaçta kılınacak?" sorusunu soruyor.

Haberin Devamı

İZMİR VE ANKARA'DA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan namaz vakitlerine göre Ankara'da cuma ezanı saat 12.43'de okunacak. İzmir'de cuma ezanı saat 13:06'da okunacak.

CUMA GÜNÜNÜN ÖNEMİ

Cuma gününün önemine ve haftalık toplu ibadet günü seçilmesinin anlamına ilişkin olarak Hz. Peygamber’den birçok hadis rivayet edilmektedir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir: “Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamet de Cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cum‘a”, 18). Başka bir hadiste bu günde yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğu haber verilmektedir. Bir rivayete göre Hz. Peygamber “Ben icâbet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu” (Hâkim, I, 279) buyurmuştur.

Haberin Devamı

GÜNAHLAR O GÜN AFFEDİLİYOR

Âlimler Hz. Peygamber’in bu ifadesine dayanarak Allah’ın güzel isimleri arasında ism-i a‘zamın, Ramazanın son on günü içerisinde Kadir gecesinin gizli tutulması gibi icâbet saatinin de gizli tutulduğunu ve bu suretle insanların gün boyu Allah’a yönelmelerinin sağlanmasının hedeflendiğini söylemişlerdir.

Yine Cuma günü ile ilgili olarak, gerekli temizliği yaptıktan sonra camiye gidip hutbe dinleyen ve namazı kılan kimsenin daha önceki Cuma ile bu Cuma arasında işlediği günahların affedileceği belirtilmiş (Buhârî, “Cum‘a”, 6, 19; Müslim, “Cum‘a”, 26), bu günü hafife alarak üç Cuma namazını terkeden kimsenin kalbinin mühürleneceği bildirilmiştir (Ebû Dâvûd, “Salât”, 204). Kurban bayramı arefesinin Cumaya rastlaması halinde halk arasında o yıl yapılan haccın, “hacc-ı ekber” (büyük hac) olarak isimlendirilmesi de Cumanın önemiyle ilgilidir.