Anne sütü olmazsa ne olur? Anne sütü ve emzirme hakkında bilinmesi gerekenler
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında, farkındalık etkinliği düzenlendi. Anne sütüne dikkat çekmek amacıyla hastane girişinde bilgilendirme standı kuruldu. Peki, anne sütü olmazsa ne olur?
IHA
1-7 Ağustos Dünya Emzirme haftası kapsamında Şırnak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi girişinde annelere ve anne adaylarına yönelik bilgilendirme standı kuruldu. Kadın ve Doğum Uzmanı Doktor Esmanur Demir, annelere anne adaylarına anne sütünün önemine vurgu yaptı.
DÜNYA EMZİRME HAFTASI
Dr. Demir, “Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yürütülen küresel bir faaliyettir. Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olma ve sağlığını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin öğesi gereksinmelerini karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir. Ayrıca, anne sütü canlı hücreler, hormonlar, aktif enzimler, antikorlar ve pek çok diğer benzersiz bileşenleri içeren dinamik bir besindir” dedi.
İLK 6 AY ANNE SÜTÜ ŞART
Türkiye'de 2018 yılında TNSA'nın yayımladığı raporda ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin yüzde 40,7 olarak tespit edildiğini belirten Demir, “Türkiye'de ise 2018 yılı TNSA raporuna göre ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin oranı yüzde 40,7 olarak tespit edilmiştir. 3 yaş altı çocuklarda ise ortalama emzirme süresinin 17 ay olduğu görülmektedir. Hayatlarının ilk 6 ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranını artırma çalışmaları Sağlık Bakanlığımızca 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı' kapsamında yürütülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği ve yürütülen programa göre bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ve bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır” ifadelerinde bulundu.
ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ YADSINAMAYACAK BİR GERÇEK
Emzirme Danışmanı Fatma Aksoy ise, “Şırnak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak, her yıl kutladığımız gibi bu yılda 1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftasını kutlayarak, emzirme haftasına özel anne sütü ile beslenme hakkında farkındalık oluşturmak istedik. Bu etkinliğimizde anne sütünün önemine vurgulamak istiyoruz. Anne sütü ile beslenme çocuk sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile tüm dünyaca bilinmektedir. Tüm dünyada bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri, 6 aydan sonra tamamlayıcı besinler ile beraber 2 yıla kadar anne sütü ile beslenmeleri bizim önerimizdir. Bizlerde emzirme danışmanları olarak Şırnak Devlet Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde emzirme danışmanlığı büromuz bulunmakta. Tüm anne ve anne adaylarımızı ihtiyaç halinde burada olduğumuzu bilmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni doğan servisi çalışanları tarafından, yeni doğum yapmış annelere ve bebeklere çeşitli hediyeler verilerek, anne sütünün önemini belirten broşürler dağıtıldı.