Aman dikkat! Çocuklarda zeka geriliğinin en önemli nedeniymiş...
Bireyin yeteneklerinin ve becerilerinin yaş ortalamasının altında kalması ve standart eğitiminin gerekliliklerini alma konusunda eksiklik yaşamasına zeka geriliği, bir diğer adıyla mental retardasyon denir. Peki zeka geriliği nedir? Bebeklerde zeka geriliği belirtileri nelerdir? Çocuklarda zeka geriliği nasıl anlaşılır?
Çeşitli bebek-çocuk hastalıkları beyne hasar verebilmekte ve bu hasarın sonucunda zeka geriliği oluşabilmektedir. Örneğin, önceki nesillerde imkânların yetersizliğinden dolayı bazen yüksek ateşli hastalık geçiren çocuklara zamanında ve doğru müdahale yapılamıyordu. Dolayısıyla, çevremizde çocukken havale geçirdiği için zihinsel engeli olan insanlar görebilmekteyiz. Bu durum günümüzde çok daha az görülse de gizli havale durumu da çocuklarda beyin hasarına sebep olabilmektedir.
Ağır psikolojik sorunlar, kafa travmaları, sarılık, bulaşıcı çocuk hastalıkları ve psiko-sosyal faktörler de zeka geriliğine sebep olabilmektedir.
Zeka geriliği olan çocukların;
Kendini ve sağlığını korumada,
İletişim ve sosyal ilişkiler kurmada,
Günlük yaşamlarında,
Öz bakım konusunda,
Öğrenme konusunda,
Eğitimde ve akademik süreçlerde
zeka geriliği nedir
Geride kalması, bozukluklar sergilemesi olasıdır. Unutmamalıdır ki, zeka geriliği herhangi bir konudaki beceriksizliğe verilen isim değil; zeka katsayısının düşük olması durumudur. Zeka geriliği belirtileri gösteren çocuklara IQ testi uygulanarak durumları netleştirilebilir. Zeka geriliği testi sadece bu konuda ehliyetli uzmanlar tarafından yapılabilecek bir testtir.