Çocukluk Çocuğunuzun ders çalışması için neler yapabilirsiniz?
Paylaş
Çocuğunuzun ders çalışması için neler yapabilirsiniz?

Biliyoruz ki korona-virüs nedeni ile eğitim öğretim hayatı eve taşınmış durumdaydı. Bu noktada çocukların yayında bulunan ebeveynlerine, öğretmenlik yapmak gibi önemli bir sorumluluk eklenmiş oldu. Çocuklarınıza ders çalıştırırken önemli önerileri uygularsanız onların daha başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.

Eğitimci Can Uysal, çocukların ders çalışmalarını desteklemek için neler yapılması gerektiği hakkında önemli önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

1- Nerede çalışması gerektiğini belirleyin

Aileler arasında çalışma ortamı açısından bazı farklılıklar bulunur. Kimi ailelerde çocuklar odasında bulunan çalışma masasında çalışırken, kimi ailelerde salonda ya da mutfakta çalışır. Çocuğunuzun çalıştığı ortamlarda davranışlarını ve derse olan tutumlarını gözlemleyerek hangi ortamda daha verimli ders çalıştığını belirlemek faydalı olacaktır. Ancak verimli ders çalışabilmek için dersin kesinlikle masa başında olması ve yatarak ya da uzanarak ders çalışılmaması gerekir. Ders çalıştığı ortam sakin ve sessiz olmalı, teknolojik aletlerin bulunmaması gerekir.

2- Materyallere özen gösterin

Ders çalışmaya başlamadan önce kullanılacak malzemeleri çocuğunuzdan kontrol ederek tam olduğuna özen gösterin. Çocuğumuz ders yaparken; eksik materyalleri getirmek onun ortamdan uzaklaşmasını sağlamasına neden olur. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar eksik olan malzemeyi bulurken fazla zaman harcar ve bu durum derse olan dikkatini etkiler.

Haberin Devamı

3- Çalışacağı ders ve konular hakkında destek verin

Ders çalışırken çalışılacak konular birden fazla ise öncelikle çocuğun keyif aldığı bir dersten başlamak derse olan motivasyonunu artırır. Bu noktada derse başlamadan önce çocuğunuz ile hangi konudan başlayacağınızı ve hangi dersleri tamamlayacağınızı belirtmeniz ders için hazır hale gelmesini ve harekete geçmesini sağlar.

4- Kıyas yapmayın

Motivasyona ihtiyacı olan bir çocuğunuz var ise sizin desteğinize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu gibi durumlarda ders çalışma konusunda motivasyonunu sağlamak amacıyla; başka arkadaşları ile kıyas yapmamanız, çalışmadığı durumlarda başına neler gelebileceği ile ilgili çocuğu korkutmamanız ve tehdit etmemeniz ve kendi sevginizi koşula bağlı cümleler ile belirtmemeniz gerekir.

5- Dikkatinin dağılmamasında destek olun

Çalışılan ortamda çok fazla görsel uyaran bulunması, sesli ve gürültülü olması, ortam içerisinde ders çalışma esnasında evde bulunan diğer ebeveynlerin sözel ve fiziksel olarak müdahalede bulunmaları ders çalıştırma esnasında dikkatin dağılmasına neden olur.

Haberin Devamı

6- Zamanı belirleyin

Derse oturmadan önce çocuğun yaşına uygun olarak ders çalışma süresinin belirlenmesi ve süre içerisinde derse karşı istek ve motivasyonunun gözlemlenmesi gerekir. Örnek olarak 45 dakika gibi bir sürede çocuğun dikkati ve derse devamlılığı olumsuz yönde etkileniyorsa başlangıç olarak yarım saat ile başlayıp, haftalık periyodlarda giderek artırmak ders çalışma alışkanlığını olumlu yönde etkiler.

7- Molaları unutmayın!

Aralıksız çalışarak uzun süre boyunca masa başında bulunmak çocuğun derse olan ilgisini düşürmesine ve ders çalışma sırasında başka şeyler ile ilgilenmesine neden olur. Bu sebeple 10 dakika dinlenme amacı ile verilen molalarda; su içmek, hareket etmek gibi çocuğun derse dönüşte motivasyonunu azaltmayacak aktivitelerin olması önem taşır. Bu tarz kısa molalarda televizyon, tablet, telefon gibi teknolojik aletlerden uzak durulmalıdır.

8- Empati kurun

Çocuklar yaşları gereği kendilerini ebeveynlerinin yerine koyarak empati yapamazlar ancak bizler onların bu gibi yollarla empati becerisinin desteklenmesini sağlayabiliriz.

Haberin Devamı

9- Beklentinizi çocuğunuzun isteği ve düzeyine göre belirleyin

Ders çalıştırırken beklentinizi çocuğunuzun düzeyinde tutmanız, yapamadığı ve anlamadığı noktalarda onu cesaretlendirmeniz ve desteklemeniz, derse olan ilgisinin azalmaması açısından önemlidir. Aksi halde çocuğu anlamadığı noktada eleştirmek ve ses yükseltmek, başkaları ile kıyaslamak, beklenti düzeyimizin yüksek olması çocuklarımızda başarısızlık ve çaresizlik hissi oluşturabilir.