Çocukluk Çocuklarda reflü hastalığının belirtileri
Paylaş
Çocuklarda reflü hastalığının belirtileri

Mide içeriğinin yemek borusuna doğru hareketine gastroözofageal reflü (GER) denir. Reflü ve reflü hastalığı farklı şeylerdir. Örneğin, küçük bebeklerin çoğunda birkaç ay süren reflü vardır, ancak çok azında hastalık düzeyinde reflü hastalığı gelişir.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda çok sık görülmeye başlanan gastroözofageal reflü hastalığını tüm merak edilenleri ile sizler için anlatıyor.

Haberin Devamı

Reflü hastalığına şiddetli ağrının eşlik etmesi, kusmanın sıklıkla akciğerlere kaçması ve akciğer enfeksiyonlarına neden olması ve kilo alımını engellemesi durumlarına reflü hastalığı denir.

Reflü nasıl oluşur?
Bebek ve çocuklar beslenirken, yemek borusu ile mide arasındaki kapak, ısırık yemek borusundan aşağı indikçe mide girişinde açılır, ısırık mideye girer ve kapak kapanır.

Bu kapakçık, mideden gelen yiyeceklerin yemek borusuna kaçmasını önleyen bir "çek valf" gibi çalışması olması gerekendir. Bebek ve çocuklarda bu kapakçık zayıftır ve tam olarak kapanmaz ve hatta mideden ağza yiyecekler bile atılabilir. Yemeğin bu düzende sindirilmesi sonucunda ise reflü durumu gözlenir.

Belirtiler her çocukta farklı gelişebilir

Haberin Devamı

Reflü belirtileri geniş bir yelpazede kendini gösterir. Bir yanda ağrılı boyun spazmları (Sandifer sendromu), diğer yanda basit hırıltılı kusma görülebilir. Bazen tek semptom kronik öksürük olabilir. Kronik öksürüğü başka nedenlere (astım, sinüzit, geniz eti vb.) bağlanamayan çocuklarda reflü düşünülmelidir.

Bebek ve çocuklarda gastroözofageal reflü, beslendikten sonra ağız kenarında hafif bir çıkıntı olarak kendini gösterir. Bu akıntılar bazen daha yoğundur ve hatta burundan ve süt fışkırtarak gelebilir. Gastroözofageal reflü, özellikle kolik (şişkinlik) en kötü durumdayken 6-8 hafta boyunca daha da kötüleşebilir. Çocuklarda reflü hastalığı durumunda gıda alerjileri de (süt alerjisi, yumurta alerjisi) olasılıklar arasında düşünülmelidir. Bu durumda kusmukta nadiren kan bile görülebilmektedir.

Çocuklarda gastroözofageal reflü teşhis ve tedavi yöntemleri

Reflü teşhisi için pH metre yöntemiyle bebeğin burnundan yemek borusunun ucuna sensörlü ince bir prob asılarak 24 saat bekletilerek saatlik asit ölçümü yapılır. Uzman hekimin gerekli gördüğü durumlarda tanı için ilaçlı mide filmleri, sintigrafi ve endoskopi gerekebilir.

Reflü; çocuğun soluk borusuna kaçıp morarmaya neden olmadıysa, aylık kilo alma oranını olumsuz etkilemiyorsa ve reflüye şiddetli ağrı eşlik etmiyorsa tedavi ilk başta gerekli görülmeyebilir.

Haberin Devamı

Merak edilenler…

Uzun süre kusan çocuklar, gerekli önleyici tedbirler zamanında alınmazsa, gerekli kalori ihtiyacını karşılayamaz ve yaşıtlarına göre büyüme geriliği yaşayabilir.
Mide reflüsü olan herkes kusma yaşamaz. Mide içeriği yemek borusunun bir kısmına ulaşabilir veya ağza girip orada kalabilir. Bu durum, özellikle geceleri, tekrarlayan orta kulak iltihabı nöbetlerine, ağız kokusuna ve erken diş çürümesine yol açabilir.
Daha büyük çocuklarda hıçkırık, göğüste yanma hissi, yemekten tiksinme, kusma, hıçkırık, yiyecekleri yutma ve geviş getirme, öğürme ve kronik öksürük. Daha nadiren, hırıltı, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, tekrarlayan pnömoni, astım ataklarının kötüleşmesi ve yemek borusunun daralması nedeniyle yutma güçlüğü görülebilir.
Küçük çocuklarda reflü sinir yollarını etkileyebilir ve solunum durması ve kalp hızının yavaşlaması gibi acil bakım gerektiren durumlara neden olabilir.