Çocukluk Çocuklarda sağlıklı ağız bakımı için 9 ipucu
Paylaş
Çocuklarda sağlıklı ağız bakımı için 9 ipucu

Sağlıklı dişler çocuğun gelecekteki genel sağlığı için önemlidir. Doğum anından itibaren sağlıklı dişlere sahip olmak ileride ağız ve diş sağlığı problemlerini aza indirmenin en iyi yoludur. Bebeklikten yetişkinliğe kadar olan süreçte doğru ağız bakımı alışkanlığı hem diş kayıplarını önlüyor hem de diş diziliminin düzenli olmasını sağlıyor. Diş hekimi Pertev Kökdemir çocuklarda diş ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yarayacak ipuçlarını anlattı. İşte çocuklarda sağlıklı ağız bakımı için 9 ipucu...

Bebeklikten yetişkinliğe kadar iyi diş bakımı uygulamak, bir kişinin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmasına yardımcı olmasında önemli etken olduğunu söyleyen Diş hekimi, Pertev Kökdemir, çocuğun dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmaya yarayacak bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Diş hekimi Pertev Kökdemir, süt dişlerinin, çocuğun çiğnemesine ve konuşmasına yardımcı olduğunu dile getirerek "Bu dişler kalıcı dişler için yer tutuculardır ve yine kalıcı dişler kadar önemlidir. Bir çocuk süt dişini erken kaybederse bu durum ağız içi diş dizilimini bozabilir ve kalıcı dişin düzgün bir şekilde gelmesini zorlaştırabilir." dedi.

Çocuklarda sağlıklı ağız bakımı için 9 ipucu

Bebeklik döneminden itibaren diş bakımını yapmanın önemli olduğunun altını çizen Dt. Kökdemir, çocuklar için sağlıklı ağız bakımının ipuçlarını açıkladı:

1-Bebeğin diş etlerini, dişleri olmadan önce, her gün ılık, ıslak bir bezle silin. Bunu yapmak şekeri diş etlerinden temizler ve bir bebeğin dişlerini temizleme hissine aşina olmasına yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

2-Bebekler ve küçük çocuklar biberon ile uyumamalıdır. Süt ve meyve suyu uzun süre dişlere temas ederse diş çürümesine neden olabilir.

3-Bir bebek 1 yaşına geldiğinde biberon alışkanlığından uzaklaşmaya başlamalıdır.

4-Yeni yürümeye başlayan çocukların öğünler arasında biberondan su içmesine izin verebilirsiniz ancak meyve suyu ve sütü sadece yemek saatlerine saklayın.

5-Bir bebeğin dişleri çıktığında, yumuşak bir bebek diş fırçasıyla günde iki kez fırçalayın. Pirinç tanesinden daha büyük olmayan az miktarda diş macunu kullanabilirsiniz. 3 ila 6 yaş arası çocuklar bezelye büyüklüğünde diş macunu kullanabilirler.

6-Ebeveynler veya bakıcılar, çocuk yardım almadan dişlerini fırçalamaya başlayana kadar bu görevi üstlenmelidir.

7-Kullanılmadığı zaman diş macununu çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.

8-Çocukların ilk dişlerinin ortaya çıkmasından itibaren 6 ay içinde diş hekimine muayene ettirin.

9-Ebeveynler ve bakıcılar çocukların kaşık ve emziklerini kendi ağızlarına sürmemelidir.