Çocuklarda sarılığa neden olabilen kaledok kisti nasıl tedavi edilir?
Koledok kisti, safrayı karaciğerden safra kesesine ve ince bağırsağa taşıyan kanalın (tüpün) konjenital anomaliye sahip olması durumudur. Karaciğer, safra üreterek yiyecekleri sindirmeye yardımcı olur. Çocuklarda koledok kisti, yani o kanalın şişmesi olduğunda, karaciğerde safra birikebilir. Bu, pankreas bezinden bağırsağa giden ana kanalı bloke ettiği için karaciğer sorunlarına veya pankreas iltihabına (pankreatit) neden olabilir. Koledok kisti olan çocukların yetişkinlikte safra kanalı kanseri oranı daha yüksek olur. Erken tedavi bu riskleri azaltabilir. Koledok kistleri doğuştandır. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda sarılığa neden olabilen koledok kistinin tedavisini sizler için anlattı.
Koledok kistinin belirtileri nelerdir?
Çocuklar koledok kistleriyle doğsalar da, semptomlar bebeklik döneminde veya birkaç yıl boyunca ortaya çıkmayabilir. Bebeklerde veya daha büyük çocuklarda aşağıdaki belirtiler karın kitlesi, sağ üst karında ağrı, sarılık, mide bulantısı ve kusma, ateş ortaya çıkabilir.
Koledok kistlerine ne sebep olur?
Safra kanalı, safrayı karaciğerden pankreas yoluyla ince bağırsağın ilk kısmına (duodenum) taşır. Safra kanalı ile pankreas kanalı arasındaki kesişme noktasında koledok kistleri nedeniyle bir anormallik oluşabilir. Bu anormal bağlantı, pankreas suyunun safra kanalına geri akmasına ve kistlerin oluşmasına neden olabilir.
Koledok kistlerinin türleri ve yerleri
Koledok kistleri, safra kanalının karaciğer içindeki (intrahepatik) veya karaciğerin dışındaki (ekstrahepatik) kısmında oluşabilir. Nerede göründüklerine bağlı olarak dört temel koledok kisti türü vardır:
Tip 1: Tüm koledok kistlerinin yüzde 90'ını oluşturan ekstrahepatik safra kanalı kisti.
Tip 2: Kanaldan anormal bir kese veya kese açılması.
Tip 3: Duodenum duvarının içinde bir kist.
Tip 4: Hem intrahepatik hem de ekstrahepatik safra kanallarındaki kistler.
Karaciğerimiz ne işe yarar?
Karaciğer, karın boşluğunda, diyaframın altında ve mide ve bağırsakların üzerinde yer alan vücuttaki en büyük ikinci organdır. Bağırsakların yiyecekleri sindirmesine yardımcı olan safra üretmenin yanı sıra, vücuda birçok yönden de yardımcı olur. Kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlayan, oksijeni taşıyan ve bağışıklık sistemini destekleyen proteinler üretir. Ekstra besin depolar. Zararlı maddelerin kan dolaşımını temizlemeye yardımcı olur. Kan şekeri ve kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Çocuklarda sarılık ve benzeri karaciğer problemlerini önlemek için kistlerin erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.
Koledok kistleri nasıl tedavi edilir?
Tedavi, minimal invaziv cerrahi, minyatür cerrahi aletler ve kameralar veya teleskoplar kullanılarak küçük insizyonlar yoluyla yapılır. Minimal invaziv cerrahi genellikle daha az ağrı, daha az yara izi ve daha hızlı iyileşme süresi ile sonuçlanır.
Koledok kistlerini çıkarmak için kullanılan bir minimal invaziv cerrahi yöntemine, cerrahların küçük bir teleskopla yönlendirilen küçük aletler kullandığı laparoskopik cerrahi denir. Aletler, bir video ekranında izlerken hareketlerini kontrol eden cerrah tarafından yönlendirilerek kistlerin çıkarılması sağlanır.