Kulakta ciddi ağrı iltihap belirtisi!
Orta kulak iltihaplanması, çok çabuk ve aniden gelişebilen bir enfeksiyon türü. Orta kulak iltihaplanması çocuklarda çok sık görülüyor. Hatta .ocukların neredeyse %90’ında, 7-8 yaşına gelene kadar çok sıklıkla gözlenebiliyor. Çocuklarda orta kulak iltihabı kulakta ciddi ağrı yapıyor ve çocuğun gerçekten çok rahatsız olmasına neden oluyor. Ancak ilaç kullanımı gibi konularda mutlaka doktorla irtibat halinde olunması gerekiyor. Çünkü son dönemde doktorlar, hemen antibiyotiğe başlamak yerine öncelikle çocuğun şikayetlerini azaltmaya yardımcı olacak şekilde ateş düşürücü ve ağrı kesici kullanılmasını, iltihap gerilemediği durumda yine doktor kontrolü ile uygun antibiyotiğe başlanmasını öneriyor.
Orta kulak iltihabının belirtileri arasında en sık rastlanılanı kulak ağrısıdır. Özellikle akut dönemde şiddetli kulak ağrıları sıktır. Bu ağrılar, hastayı uykudan uyandıracak şiddette olabilir. Ağrıyla sıklıkla ateş ve işitme azlığı eşlik eder. Bakterilerin sebep olduğu iltihaba bağlı olarak hastanın kulak zarı şişip gerilir, bu da ağrının şiddetini arttırır. Çoğu kulak enfeksiyonu 3 ila 5 gün içinde iyileşir ve özel bir tedaviye gereksinim duyulmaz. Gerekirse, ağrıyı azaltmak ve ateşi düşürmek için ateş düşürücü ilaçlar kullanılır.
Bebekler ya da küçük çocuklar yeterli derecede iletişim kuramadıklarından rahatsızlıklarının kaynağını söyleyemeyebilirler. Küçük çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri kulakları ovma, çekme ya da elleri kulağa götürme, huzursuzluk, zayıf beslenme, öksürük, burun akıntısı, hafif yükseklikteki seslere tepki verememe veya dikkatsizlik gibi işitme azlığı gibi belirtilerle kendini belli ediyor. Ayrıca bazı çocuklarda denge problemleri yaşayabiliyor.
Kulak iltihapları; akut orta kulak iltihapları ve kronik kulak iltihapları olmak üzere ikiye ayrılır. Kronik orta kulak iltihapları, genelde erişkinlerde görülebilen, kronikleşmiş, iyileşmeyen iltihaplanma türünü anlatmak için kullanılır. Ancak akut orta kulak iltihaplanması, özellikle çocuk yaş grubunda çok fazla görülen ve aileleri endişelendiren bir hastalıktır. Orta kulak iltihapları, kulak zarını ve orta kulağı ilgilendiren bir iltihap türüdür. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen çocuklarda orta kulak iltihabı ile ilgili tüm merak edilenleri yanıtladı.
ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI NEDEN OLUR?
Orta kulak iltihabına orta kulaktaki bir bakteri veya virüs neden olur. Bu enfeksiyon genellikle soğuk algınlığı, grip veya alerji gibi başka bir hastalıktan veya tıbbi sorundan kaynaklanır. Enfeksiyon burun kanallarının, boğazın ve östaki tüplerinin tıkanmasına veya şişmesine neden olabilir.
Genelde çocuklarda çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirilmesi bu problemi tetikler. Üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da takip eden dönemlerde, genizde bulunan mikrobik ortam öksürük veya başka yöntemlerle östaki tüpünden orta kulağa doğru ilerleyerek, orta kulakta enfeksiyon yaratabilir.
ORTA KULAK İLTİHAPLANMASI ÇOCUKLARDA HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Orta kulak iltihaplanması, çok çabuk ve aniden gelişebilen bir enfeksiyon türüdür. Sabah sağlıklı bir şekilde kreşe, okula, yaz okulua gönderdiğiniz çocuğunuz, öğlene doğru kulak ağrısı yaşayabilir ve öğretmeni arayıp sizi durumdan haberdar edebilir. Yani çok kısa saatler içerisinde bulgular gelişebilir. Hastaların şikayetleri genellikle; kulak ağrısı, kulakta basınç ve dolgunluk hissi, yüksek ateş, halsizlik ve bitkinlik olabilir. Bu problem uzmanlar açısından önemlidir. Çünkü orta kulak iltihapları ciddi ağrı yapar ve çocuğun gerçekten çok rahatsız olmasına neden olabilir.
ANTİBOYOTİK İLE TEDAVİ TERCİH EDİLMELİ Mİ?
Bu hastalığın tedavisi ile ilgili son yıllarda doktorlar, artık hemen antibiyotik vermek gibi bir yönteme başvurmuyor. Ancak bunun için ailenin bilinçli olması, doktoruna kolayca ulaşabiliyor olması gerekiyor. Orta kulak iltihabında hastanın ağrı kesici ve ateş düşürücülerle 2 gün takip edilmesi gerekiyor. 2 günden sonra ağrıda ve ateşte azalma olmuyorsa, o zaman antibiyotiğe başlanıyor. Doktora ulaşım imkânınız, günlük hayat temponuz nedeniyle çok müsait değilse, çocukta bu problem görülür görülmez antibiyotiğe başlanabilir. Ancak bu ailenin ve doktorunuzun tercihi ile belirlenecek bir durum.
İLTİHAP UZUN SÜRERSE KULAK TÜPÜ KONULABİLİR
Orta kulak iltihabı ağrı geçtikten sonra hemen gerilemeyebilir. Orta kulakta bir sıvı kalabilir ve bu sıvı belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı çocuklarda bu süre uzayabilir. 3 aya kadar bu sıvılar gerilemeyebilir. Eğer 3 aya kadar bu sıvılar gerilemezse ve daha uzun sürerse çocukta bir işitme azalması yaşanabilir. Bu işitme azalması sıvıya bağlıdır. Sıvı alındığı ya da kaybolduğu taktirde işitme azalması durumu düzelecektir. Bu gibi durumlarda eğer çok ciddi bir işitme kaybı yoksa veya kulak zarında geriye doğru çökmeler, kulak zarının yapısını bozacak durumlar yoksa 3 aylık bir süre beklenir. Fakat 3 aydan daha uzun bir süre bu sıvılar kaybolmuyorsa, o zaman kulak zarının arkasındaki bu sıvı boşaltılarak, kulağa tüp diye tabir ettiğimiz daha sonra kendiliğinden atılacak, geçici küçük protezler konulabilir. Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen, ‘’bu belirttiğim durum hastalarda çok nadir görülür. Yani her orta kulak iltihabı probleminden sonra kesin yaşanacak diye bir kural yoktur. Orta kulak iltihabı problemlerinin yaklaşık %1’inde görülecek bir durumdur’’ dedi.
ÇOCUKLARIN YÜZDE DOKSANINDA OLUYOR
Orta kulak iltihaplanması çocuklarda çok sık görülür. Çocukların neredeyse % 90’ında, 7-8 yaşına gelene kadar çok sıklıkla gözlenebilir.
KULAK İLTİHABINA KARŞI NASIL TEDBİRLER ALMALI?
Çocukların gribe yakalanmasını önleyici ne kadar tedbir varsa, aynıları bu problem için de bir önlem olabilir. Çocukların yanında sigara içilmemelidir. Yine çocuklar mümkün olduğu kadar doğal ve katkısız gıdalarla beslenmelidir. Her ne kadar tartışmalı gibi görünse de tıbbi açıdan hala çok büyük önemi olan grip aşıları ve pnömokok aşıları, çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda bu mevsimlerde yapılırsa, gripleri önlediği gibi orta kulak enfeksiyonlarını da önleyebilir.