Çocukluk Tek çocuk çok ebeveyn
Paylaş
Tek çocuk çok ebeveyn

Çalışan anne demek çocuğa bakım verecek başka yetişkinlere ihtiyaç var demek. Birçok çift için yeni bakım verenin “aileden biri” olması tercih ediliyor. Kısaca çocuğa bakmak için büyüklerden destek isteniyor. Birçok büyük anne/büyük baba buna dünden hazır. Torunlarıyla daha fazla vakit geçirmek onları hem heyecanlandırıyor hem de tüm yorulmalara rağmen mutlu ediyor. Tanıdıkları, güvendikleri birine çocuklarını emanet eden ebeveynler de işe gönül rahatlığıyla gidiyor. Hem duygusal hem de maddi açıdan en iyi seçenek bu gibi duruyor. Uzman Klinik Psikolog Zeynep Yetkin konu hakkında açıklamalarda bulundu.

'BIZ DE ÇOCUK BÜYÜTTÜK'

Haberin Devamı

“Seni de ben büyüttüm.” cümlesi işlerin karışmaya başladığının ilk sinyali. Üst nesil olan büyükler torunlarını kendi bildikleri, istedikleri şekilde büyütmek istiyorlar. Tecrübelerinden yola çıkıyorlar ve yeni ebeveyn olmuş çocuklarının fikirlerini göz ardı etmeye eğilimli oluyorlar. Eğer ebeveynlerin kendileriyle ilgili yetersiz hissettikleri noktalar varsa bu müdahaleler maksadını aşarak önemli yaralar bırakabiliyor. Bir yandan çocuğuna sevgiyle baktığını bildiği birinden vazgeçmek istemeyen ebeveynler de büyüklere itiraz etmek konusunda çekinceler yaşıyorlar. “Zaten o kadar yoruluyor. Benim için çocuğuma bakıyor. Ben ona nasıl itiraz ederim?” çaresizliğine “ya gelmezse?” korkusu eşlik edebiliyor. Çok fazla bakım veren olması nedeniyle birbiriyle çatışan kurallara ya da davranışlara maruz kalan çocuklar da huzursuzlanabiliyor. Kafaları karışıyor ve kimsenin kurallarını dinlemeyerek tepki vermelerine sebep olabiliyor.

Haberin Devamı

ORTAK YOL NEDEN BULAMIYORUZ?

En önemli nokta çocuğun ebeveynlerinin ortak bir noktada buluşabilmesidir. İki ebeveyn farklı düşünürken çekirdek ailenin dışında olan birine derdini anlatmak çok daha zor olabilir. Bakım veren diğer yetişkin hangi partnerin ailesindense o kişiyle onun konuşması daha işlevsel olabilir. Gücenmelerin, yanlış anlamaların önüne geçebilir. Bakım veren kişinin de önceliği çocuğun iyi olmasıdır. Ondan gelen önerilere alan açmak, onun da kendini rahat hissetmesini sağlar. Duyulduğunu bildiği bir ortamda karşısındakini duyma ihtimali de artar.