Hamilelikte mide ekşimesi ve yanması neden olur? Mide ekşimesini gidermenin 8 yolu
Hamile kaldığınızı öğrendikten hemen sonra bazı hamilelik belirtilerini daha sert ve dayanılmaz olabilir. Hamile anneler şişmiş ayak bilekleri, sabah bulantıları ve ağrılı göğüsler beklenen bir takım belirtilerdir. Ancak Hazımsızlık ve mide ekşimesi çoğu zaman bitkin düşüren sorunlardan biri olarak ortaya çıkar. Peki, Hamilelikte mide ekşimesi ve yanması neden olur? Mide ekşimesi ve yanmasını gidermenin 8 yolu...
Hamilelikte mide ekşimesi ve yanması neden olur?
Mide ekşimesi (hazımsızlık) boğazınızı midenize bağlayan bir tüp olan özofagusunuzdan geçen asitler nedeniyle olur. Bu asitler boğazınıza kadar çıkabilir. Hamilelerde midede yanma hissi birkaç saat sürebilir.
Mide ekşimesi ve yanmasının belirtileri
- Şişkinlik hissetmek
- Ağızda ekşi bir tat
- Boğaz ağrısı ve yutkunmada sorun
- Öksürük
Hamile kadınların yüzde 45'i mide yanması ve ekşimesi sorunu yaşar. Hamilelikte önce de mide sorunları yaşadıysanız hamilelik sırasında da bunu yaşama olasılığınız yüksek.
Hamilelik hormonu olarak adlandırılan 'progesteron' bebeğinizi ve rahminizi beler. Genellikle hamilelik ile ilişkili mide ekşimesinin arkasındaki en önemli suçlu olarak bilinir. Progesteron kas gevşetici görevi görür. Mide ekşimesi durumunda bu hormon midenizin özofagusu kapatan sıkı kasları gevşetebilir. Bu kasın gevşemesi nedeniyle mide asiti de boğazınıza geri akmaya başlar. Mide ekşimesinin bir diğer nedeni de büyüyen bebeğinizdir. Uterusun karnınıza baskı uygulaması mide asitinin yukarı çıkmasına neden olur. Rahminiz büyüdükçe midenizin sıkışma olasılığı artar. Hamilelikte mide yanmaşı ve ekşimesinin bir diğer nedeni de hamilelik hormonlarının sindirimi yavaşlatmasıdır.
Mide yanması ve ekşimesini gidermenin 8 yolu
1. Ne yediğinize dikkat edin
Asitli ve baharatlı yiyecekler mide asitine neden olur. Narenciye, domates, soğan, sarımsak, kafein, çikolata, soda ve diğer asitli yiyeceklerden kaçının. Ayrıca sindirimi yavaşlatan kızarmış veya yağlı yiyeceklerden uzak durun.
2. Günde üç öğün yerine sık sık küçük öğünler oluşturun
Hamileler günde üç öğün yemek yerine sık sık küçük öğünler oluştururlarsa acıkmayı önlemiş olurlar. Ve mide rahatlar ve boşaltım sistemi daha iyi çalışır.
3. Yemek yerken oturuşunuza dikkat edin.
Hamile kadınlar yemek yerken mideyi baskılamayacak şekilde oturmalı. Mide baskı altında olmaz ve daha küçük öğünler tüketilirse mide asiti de oluşmaz.
4. Yatmadan 3 saat önce yemek yemeği bırakın
Sindirimi kolaylaştırmak için yatmadan 3 saat önce yemek yemeği bırakmanız gerekiyor. Doktorunuzdan bu dönemde nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda yardım alabilirsiniz. Midenizi rahatsız edecek baharatlı yiyeceklerden kaçının.
5. Sigara içmeyin
Hamilelik sırasında sigara içmek hem bebeğinize hem de anneye zarar verir. Ayrıca mide ekşimesine neden olan faktörlerden biridir. Sigaradaki kimyasallar mide asitine neden olur. Bu asit, sindirilmeyen yiyeceklerin yukarı doğru çıkmasına neden olur. Midede ekşime ve yanmanın başlıca nedenidir.
6. Uyurken başınızı yüksek konumda tutun
Uyurken başlarının altına yastık koymak midedeki yiyecekler ağzınıza yemek borusuna ilerlemesini önler. Hamileler özellikle uterusun gelişip mide baskı uygulamaya başladığı dönemde yüksek bir yastık ile uyumalılar. Bu mide asitinin yukarıya çıkarak rahatsız etmesine engel olacaktır.
7. Bol kıyafetler tercih edin
Hamilelikte midenizin çevresine baskı yaratan giysiler kullanmayın. Esnek pantolonlar, elbiseler ve bol kıyafetler tercih etmelisiniz.
8. Yemeklerden sonra aşırı sıvı alımını azaltın
Yemeğinizle birlikte alacağınız sıvılar mide ekşimesine neden olur. Kola ve meyve suları asit içerdiği için hamilelik dönemi mide ekşimesinin başlıca nedenleri arasındadır. Bu yüzden yemeklerde su harici sıvı alımını azaltın. Özellikle de asit içerenleri.
posta.com.tr