Doğum Öncesi Sağlıklı hamilelik süreci için hangi vitamin ve mineraller tüketilmelidir?

Sağlıklı hamilelik süreci için hangi vitamin ve mineraller tüketilmelidir?

Paylaş
Sağlıklı hamilelik süreci için hangi vitamin ve mineraller tüketilmelidir?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, hamilelik döneminde kullanılması gereken vitamin ve mineraller hakkında bilgi verdi.

Hamilelikte iyi beslenme, bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Hem bebeğinizin hem kendi ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar yeterli besin tüketmeniz gerekir. Bazı durumlarda anne adayının doktor kontrolünde vitamin ve mineral kullanması gerekebilir.

Haberin Devamı

Gebelik öncesinde vitamin kullanan kadınların hekime danışarak gerekirse kullandıkları vitamin haplarını değiştirebilir. Çünkü A, E, ve D vitaminleri yüksek dozda alındıklarında gelişmekte olan bebeğe zarar verebilirler. Gebelik döneminde vücudun vitamin ihtiyacının değiştiği için alınan takviyeler anne adayının ihtiyacına göre belirlenmelidir.

Hamilelik döneminde hangi vitamin ve minerallere ihtiyaç olabilir?

Demir; birçok kadında demir eksikliği görülür. Gebelik öncesinde fazla yakınmaya neden olmayan bu durum gebelikle beraber artar. Demir eksikliği anemiye (kansızlığa) yol açar. Gebelik öncesinde demir eksikliği belirlendiği taktirde mutlaka tedavi edilmelidir. Demir ihtiyacının sadece besinlerle karşılanması zordur.

Haberin Devamı

Folik Asit; sağlıklı gebelik için en önemli vitamin folik asittir. Döllenmeden hemen sonra omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Gebelikten önceki 3 aylık dönemden itibaren günde 400 mg folik asit takviyesi nöral tüp bozukluklarının oluşmasını engeller. Folik asit narenciyede, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve baklagillerde bulunur. Gebelik öncesi dönemden itibaren doğal besinlerle alınan folik asit yanında 400 mg folik asit içeren multivitaminler veya folik asit tabletleri önerilir.

A Vitamini; protein sentezi, kemik ve diş gelişimi, deri hücreleri ve gözde retina hücrelerinin gelişimi için gerekli bir vitamindir. Genellikle gıdalardan yeterli miktarda alınabilir. Günde 5000 ünitenin üzerinde alındığında doğumsal anomalilere yol açabilir.

D Vitamini; güneşten veya gıdalardan alınabilen bu vitamin kemik gelişimi için gereklidir. Süt ürünleri ve balık bu vitaminden zengin gıdalardır. Fazla miktarda alındığında doğumsal anomalilere yol açabilir.

E Vitamini; antioksidan olan bu vitamin fazla alındığında vücutta birikerek toksik düzeylere ulaşabilir ve gelişmekte olan bebeğe zarar verir.

K Vitamini; kanın pıhtılaşması için gerekli olan bu vitaminin eksikliği ancak karaciğer hastalığı olan veya uzun süre antibiyotik kullanan kişilerde görülür. Gebelik döneminde fazla miktarda alınması bebeğe zarar verebilir.

Haberin Devamı

C Vitamini; vücudun birçok fonksiyonunda rol oynar. C vitamini gereğinden fazla alındığında emilimi azalır ve fazla alınmasına rağmen hem gebede hem de bebeğinde eksiklik görülebilir. Gıdalarla ve prenatal vitamin preparatları ile yeterli miktarda alındığı için C vitamini takviyesine gerek olmayabilir.

B Vitaminleri; B kompleks vitaminleri vücudun birçok fonksiyonu için beraberce çalışır ve gereklidir. En sık B6 vitamininin eksikliği görülür. Bu vitamin lifli gıdalarda, tahıllarda, süt, yumurta ve yeşil sebzelerde bulunur. Gebelik döneminde B1 vitamini ihtiyacı da artar. B1 vitamini eksikliği olan annelerin bebeklerinde ani bebek ölümlerinin daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Prenatal vitamin preparatları yeterli miktarda B kompleks vitaminleri içerir.

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenme, vitamin ve mineral takviyeleri hakkında anne adayının ve bebeğin ihtiyacına uygun şekilde düzenlemeler yapılabilmesi için kadın doğum uzmanından destek alınması gerekir.

Haberin Devamı