Krizi fırsata çevirmek öğrencilerin elinde!
Sınava sayılı gün kala öğrenciler nelere dikkat etmeli? Sonuçlar kötü gelirse hangi durumlara önem vermelidirler? Eğitimci Can Uysal, öğrenciler için önemli tavsiyelerde bulundu.
Hepimizin bildiği gibi sınav süreci hem öğrenciler hem de veliler için zorlu bir süreç. Özellikle sınava az bir süre kala kaygı düzeyinin artması öğrencileri kötü yönde etkileyebiliyor. Sınav yaklaştıkça heyecanın, stresin ve kaygı düzeyinin artmasıyla birlikte öğrenciler, sınava hazırlanan diğer arkadaşlarından geride kaldığını düşünebiliyor, konuların yetişmeyeceğine dair kaygılarıyla birlikte enerjilerinde düşüş yaşayabiliyorlar.
Öğrenciler, bu ve benzeri diğer sebeplerle birlikte uzun zamandır sürdürdükleri çalışma tempolarını aynı şekilde sürdüremeyebiliyorlar. Öte yandan sınava çok az çalışmış olan öğrenciler de benzer kaygıları duymaktalar. Bu süreçte öğrenciler, sınava yönelik kaygılarıyla birlikte çalışmaya devam etme ya da çalışmaya başlama konularında kararsızlık yaşayabilmekteler. Bunun yanı sıra çalışsa da sınava az bir süre kalması dolayısıyla çalışmalarının bir etkisi olmayacağına dair düşüncelere sahip olabiliyorlar.
Krizi fırsata çevirmek sizin elinizde!
Sınav öncesi dönemlerde kaygı ve stres düzeyi artmış olan öğrenciler, kaygılarının getirdiği olumsuz düşüncelerle birlikte nereden başlayacaklarını bilememekteler. Aslında sınava az bir süre kalmış olması yapılması gerekenleri değiştirmiyor. Son günlerde dahi yapılabilecek birçok şey varken sınava yönelik umutlar yitirilmemeli. Özellikle motivasyon kaybetmeden sınava az kala yapılan çalışmalar, öğrenciyi daha öne taşıyabilir. Krizi fırsata çevirmek sizin elinizde!
Bu zorlu yolda devam etmek ve başarmak isteyen öğrenci öncelikle bakış açısında ve sınava yönelik inançlarında düzenlemeler yapmalı. Her bireyin motivasyonunu sağlayan ya da motivasyonunu bozan durumlar birbirinden farklıdır. Öncelikle tespit edilmesi gereken öğrencinin motivasyonunu nelerin bozduğu ve öğrencinin motivasyonunun nasıl sağlanabileceğidir. Doğal olarak kişi, her an motive bir şekilde hareket edemez. Bunun bilincinde olunmalıdır. Motivasyon bazen yüksek bazen ise düşük olabilir.
Gerçekçi hedefler belirlemek önem taşır!
Kendinize yönelik gerçekçi olmalı, durumunuzu gerçekçi bir şekilde analiz etmelisiniz; bu zaman kadar yeterli çalışmayı yapmadıysanız ya da hiç çalışmadıysanız hedeflerinizi tekrar gözden geçirmeli, durumunuza uygun gerçekçi hedefler belirlemelisiniz. Gerçekçi hedefinizi belirledikten sonra kendinize ve başaracağınıza dair inancınızı kaybetmeyerek çalışmaya devam etmelisiniz.
Hedefinizi belirledikten sonra sonuca odaklanmak yerine sürece odaklanmalısınız. Sonuca odaklanmak sürekli bir kaygı ve stres durumu yaratacak, motivasyonunuzu düşüşe geçirecektir. Sonuca odaklanmak olumsuz duyguları beraberinde getirmektedir. “Başarabilecek miyim? Hedefime ulaşabilecek miyim? Ya başarısız olursam!” gibi düşünceler motivasyonunuzu zedeleyecektir. Zamanınızı etkin kullanmak ve sürece odaklanmak, olduğunuz andaki durumunuzu göz önünde bulundurmak kaygı seviyenizi sağlıklı tutarak motivasyonunuza zarar vermeyecektir. Süreçte yaptığınız çalışmalar size sonucu verecektir.
Önemli olan olumsuz sonuçlarda yapılan hatalardan ders çıkarmak
Hepimizin farkında olduğu gibi sınava hazırlık süreci zorlu bir süreç ancak, sınavda istediğiniz hedefe ulaşamamanın dünyanın sonu olmadığının da hem veliler hem öğrenciler tarafından bilincinde olunması gerekli. Sınav sonucu olumlu ya da olumsuz olabilir. Önemli olan olumsuz olduğunda yapılan hatalardan ders çıkarmak. Mezuna kalmayı tercih eden öğrenciler de mezuna kalmış olmayı stres ve kaygı haline getirmeden sonucu kabullenerek bir önceki dönemde yaptıkları hataları iyi bir şekilde analiz ederek önlerindeki yeni sürece hazırlanmalılar. Bu süreçte öğrencinin sistemi, sınavı ya da kendisini ve diğer etkenleri suçlayarak vakit kaybetmesi hem daha büyük bir strese hem de zaman kaybına yol açacak, motivasyon düşüklüğüne neden olacaktır. Yapılması gereken sonucu kabul ederek, hatalardan ders çıkarılmasıdır. Öğrenci bir sonraki yıla bu şekilde hazırlandığında başarıya ulaşacaktır.
Motivasyonunuzu tekrar sağladıktan sonra eğer bir belirsizlik hissediyorsanız, nereden başlamanız ya da nasıl devam etmeniz gerektiği konusunda ne yapacağınızı bilemiyorsanız yardım alarak yeni bir plan hazırlamalı ve kaldığınız yerden devam etmelisiniz. Sınava kadar bir çalışma programı hazırlayabilir ve programa sadık kalarak çalışılması faydalı olacaktır.
Herkesin bildiği gibi sınava sayılı gün kala sosyal medya kullanımına, beslenme ve uyku düzenine dikkat edilmesi de son derece önem arz eden başka bir konu. Öğrencilerin bu dönemde sosyal medya kullanımlarını azaltmaları, motivasyonlarını ve stres atmalarını sağlayacak başka faaliyetler yapmaları faydalı olacaktır.