Etkinlik Rehberi Yaz tatilinde hobi edinmek çocukların yetenek ve becerilerini geliştiriyor
Paylaş
Yaz tatilinde hobi edinmek çocukların yetenek ve becerilerini geliştiriyor

Okulların tatil olmasından sonra çocuklar uzun bir pandemi döneminden sonra ilk defa yazın tadını doyasıya çıkaracak. Yaz mevsimini verimli şekilde geçirmek için program yapmanın önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, tatil programında çocukların ihtiyaç duyduğu derslere yeniden odaklanması, kitap okuması, oyun oynaması, eğlenmesi ve gezi gibi etkinliklere katılması gerektiğinin altını çiziyor.

Okullar kapandı, miniklerin heyecanla beklediği uzun yaz tatili başladı. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları rehberlik danışmanları, ilkokul ve ortaokul çağlarındaki çocukların yaz tatilini verimli bir şekilde değerlendirebilmeleri için önerileri bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Uzun bir pandemi döneminin ardından yaz mevsimini verimli şekilde geçirmek için program yapmanın önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, tatil programında çocukların ihtiyaç duyduğu derslere yeniden odaklanması, kitap okuması, oyun oynaması, eğlenmesi ve gezi gibi etkinliklere katılması gerektiğinin altını çiziyor.

KİTAPLAR SINIRSIZ HAYAL GÜCÜNÜN KAPILARINI ARALIYOR

Eğitim - öğretim yılı içerisinde çoğunlukla ders kitaplarına vakit ayıran çocuklar için yaz tatili bulunmaz bir fırsat. Özellikle günün en sıcak saatleri, kendi seçtikleri kitapları okumaları için uygun bir zaman dilimi olabilir. Yaz tatilinde okuyacakları kitapları seçme konusunda çocuklara seçim özgürlüğü sunmak, okumayı bir zorunluluk yerine, keyif veren bir tercih olarak görmelerini sağlar.

Haberin Devamı

TEKNOLOJİ VE İNTERNET DOĞRU KULLANILDIĞINDA GÜÇLÜ BİR EĞİTİM ARACI

Teknoloji ve internet doğru kullanıldığında güçlü bir eğitim aracıdır fakat velilerin takibi ve yönlendirmesi de oldukça önemli. Çocukların kullandığı program ve oyunların içeriklerini denetleyerek, eğitsel içerikli oyunlara yönlendirme yapılabilir. 3-5 yaş dönemindeki çocuklar için anımsama, gruplandırma, el-göz koordinasyonuna ilişkin görevler içeren programlar, 6-8 yaş için okuma, yazma, mantık yürütmeyle ilgili etkinlikler, 9-12 yaş için ise soyut kavramlar, ileri düzeyde sorun çözmeyi içeren materyaller seçilebilir.

Bilgisayarda geçirilen vakti kontrol altında tutabilmek için ise bilgisayarı koridor veya ortak çalışma odası gibi yetişkinlerin takip edebilecekleri bir yere koymak gerekir. Çocukların bilgisayara ayırdığı toplam süre bir oturuşta yarım saatten fazlaysa yetişkinler sınırlandırmaya gidebilir, ara vermeleri konusunda yönlendirme yapabilir.

HOBİLER YETENEK VE BECERİLERİ EĞLENEREK GELİŞTİRMEYE KATKI SAĞLIYOR

Çocukların spor, sanat ve diğer alanlarda, kendi seçeceği bir konuda hobisinin olması; yetenek ve becerilerini eğlenerek geliştirmesine katkı sağlar. Anne ve babalar çocukların zamanlarını verimli geçirmeleri, özgürce yönetebilmeleri ve hobilerinden keyif alabilmeleri için planlamalarına destek olabilir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI AKTİVİTELER

  • Doğada yürüyüş ve tırmanışlar
  • Ailecek keyifli bir bisiklet gezisi
  • Bir büyüteçle doğayı gözlemlemek
  • Bahçeyle veya saksı bitkileri ile ilgilenerek yeni bitkiler dikmek
  • Mevsim meyvelerinin çekirdeklerini toprağa ekerek keyifle büyümelerini takip etmek
  • Sokak hayvanları için dostluk maması almak
  • Eski mahalle oyunlarını oynamak
  • Doğa ile iç içe kitap okumak
  • Kendi açık hava sinemasını oluşturmak
  • Ailece mutfak günleri düzenleyerek birlikte yemek yapmak
  • Koleksiyon yapmak (yaprak, düğme vs.)
  • Paten kaymak
  • Kalabalık gruplar halinde kamp kurmak