Beden Sağlığı Anne sütü bebeğin sağlık kalkanı

Anne sütü bebeğin sağlık kalkanı

Paylaş
Anne sütü bebeğin sağlık kalkanı

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, anne sütünün bebeği birçok hastalığa karşı koruduğunu söyledi. Yusuf, "Anne sütü için bir bebekte solunum yolu, mide ve bağırsak enfeksiyonları daha az görülür, orta kulak iltihabı riskini azaltır. Anne sütü obezite riskini de yüzde 25 oranında azaltır" dedi

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, "Anne sütü bebekler için en önemli besindir. Bebek doğduktan sonra 1 saat içerisinde anne sütü verilmelidir. Özellikle ilk 6 ay anne sütü kesilmemeli, 6 aydan sonra ise anne sütüne ek mamalar kullanılmalıdır. Emzirme isteğe göre 2 yıla kadar devam edebilir. Anne sütü bebeğin daha hızlı ve sağlıklı büyümesini sağlayan en önemli besindir. Her annenin sütü bebeğine ve dönemine göre özeldir. Örneğin prematüre doğan bebekler için salgılanan anne sütünün içerikleri arasında farklar bulunmuştur. Anne sütü içeriği, doğumdan sonraki dönemlere göre değişkenlik gösterebilir. Bebeğin gelişimine uygun şekilde içeriği değişir. Anne sütü için bir bebekte solunum yolu, mide ve bağırsak enfeksiyonları daha az görülür, orta kulak iltihabı riskini azaltır. Anne sütü obezite riskini de yüzde 25 oranında azaltır" diye konuştu.

"ENFEKSİYONDAN KORURU"

Doğumdan sonraki ilk 1-5 gün içerisinde salgılanan sütün çok önemli besin ögeleri içerdiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, "Miktarı az, rengi koyu sarı ve kıvamı koyu süt, ‘kolostrum’ yani ağız sütü olarak adlandırılır. Tamamen steril olan anne karnından, steril olmayan dış ortama gelen bebek için koruyucu ögelerle doludur. Kolostrum daha sonra salgılanan olgun süte göre daha fazla besleyicidir. Daha fazla protein ve enfeksiyonlardan koruyucu madde içerir. Daha fazla A ve E vitamini, büyüme faktörleri ile sodyum, çinko içerir" ifadelerini kullandı.

"SÜT İÇEN BEBEK DAHA AZ AĞLAR"

Anne sütünün bebeği birçok hastalığa karşı koruduğunu kaydeden Yusuf, şöyle konuştu:

"Anne sütü alan bebekte, solunu yolu ile mide-bağırsak enfeksiyonları daha az görülür. Orta kulak iltihabı riskini azaltır. Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Tip1 diyabet, çölyak ve koroner kalp hastalıklarının oluşum riskini azaltır. Alerjiye karşı koruyucudur. Anne sütü alan bebek daha az ağlar. Bebeğin ilk 1 yılında emzirme eylemi bebek için sadece karnını doyurma değil, anneden aldığı sevgi ve güvenin bir yansımasıdır."

"1 YAŞINDAN ÖNCE İNEK SÜTÜ VERMEYİN"

Diyetisyen Fatma Baysal Yusuf, inek sütünde bulunan iri moleküllü kazeinin, alerjik olduğunu ve sindirim sistemi mukozasını etkilediğini söyledi. Yusuf, "Besin alerjisine ve anemiye neden olabilir. İnek sütü anne sütünde bulunan koruyucu ögeleri içermez. Bu yağ asitleri immün sistem, beyin ve karaciğer gelişimi için son derece önemlidir. Bu sebeplerden 1 yaşına kadar bebeklere inek sütü verilmesi önerilmez" dedi.

"HER BEBEĞİN HAKKI"

Medical Park İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf şunları söyledi:

"İki yaşına kadar emzirmenin bebeklerin duygusal gelişimine de büyük katkısı olmaktadır. Emzirme, annelerin doğumdan sonra görülebilen lohusa depresyonundan çıkışı kolaylaştırdığı, emzirme ile salınan hormonların da annede sakinleştirici ve dinlendirici etki yaptığı bilinmektedir. Anne sütü, her bebeğin doğal hakkıdır. İlk 6 ay su dahil bebeğin her ihtiyacına yönelik uygun bir besindir."

Haberin Devamı