Beden Sağlığı Anneleri koruyan yöntem!

Anneleri koruyan yöntem!

Paylaş
Anneleri koruyan yöntem!

Uygun doğum kontrol yöntemleri sayesinde yılda 250 bin anne ölümünün önlendiği belirlendi

Londra Tropikal Tıp ve Hijyen Okulu'ndan John Cleland ve ekibinin yaptığı araştırmada, 2008'de tehlikeli kürtaj veya doğum sırasında 355 bin kadının yaşamını yitirdiği, aynı yıl 250 binden fazla kadının doğum kontrol yöntemleri sayesinde hayatta kaldığı belirtildi.

İngiliz The Lancet dergisinde yayımlanan araştırmada, gelişmekte olan ülkelerde büyük ilerlemeler kaydedildiği, gebelikten korunma yöntemleri sayesinde 20 yılda anne ölümlerinin yüzde 40 azaldığı vurgulandı. Sahraaltı Afrikası'nda ise ciddi sorunların devam ettiğini ve bölgede kadınların sadece yüzde 22'sinin doğum kontrol yöntemlerini kullanabildiğini belirten araştırmacılar, bu oranın gelişmiş ülkelerde yüzde 75 olduğuna dikkati çekti.

Araştırmada, gelişmekte olan ülkelerde kadınların tamamının bu yöntemleri uygulayabilmesi halinde, anne ölümlerinin yüzde 30 daha azalabileceği belirtildi.

Cleland, riskli gebeliklerin sayısının azalması ve iki gebelik arasındaki sürenin uzamasının bebeklerin yaşam şansını iki kat artırabileceğini ifade etti. Aynı dergide yayımlanan bir başka araştırmada da çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere her yıl yeni doğan 3 milyon bebeğin öldüğü belirtilirken, doğum kontrol yöntemleri sayesinde yılda 104 bin hayatın kurtarılabileceği vurgulandı.

AA

Haberin Devamı