Antalya Antalya İl Sağlık'a birincilik ödülü

Antalya İl Sağlık'a birincilik ödülü

Paylaş
Antalya İl Sağlık'a birincilik ödülü

Antalya İl Sağlık'a birincilik ödülü

ANTALYA, (DHA) - SAĞLIK Bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı tarafından Antalya İl Sağlık Müdürlüğüne birincilik ödülü verildi. İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, birincilik ödül belgesini, Kanser Birimi çalışanları ile birlikte kabul etti.

Ödül töreninde konuşan Ünal Hülür, 2019 yılında 'serviks kanseri' taramalarında, nüfusu 100 binin üzerinde olan iller arasında Antalya'nın Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Hülür, Antalya'da 2019 yılında 121 bin 455 kişiye serviks kanser taraması yapıdığını belirterek, "Ayrıca 2019 yılında ilimizde 77 bin 981 kişinin mamografi ile meme kanseri taraması, 28 bin 491 kişinin gaitada gizli kan yöntemi ile kolon kanseri taraması yapılmıştır" dedi.

Kanserin hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu aktaran Hülür, şöyle dedi:

"Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülkemizde toplum tabanlı uygulanan erken teşhis ve tarama programları, meme, kalın bağırsak (kolorektal) ve rahim ağzı (serviks) kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ulusal kanser tarama standartlarına göre 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi ile meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV/DNA testi ile rahim ağzı (serviks) kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere 2 yılda 1 GGK testi ile kalın bağırsak (kolorektal) kanseri taraması yapılmaktadır."

Ülkemizde kanser tarama programlarının Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı organizasyonunda Ulusal Kanser Tarama Standartları'na göre yürütüldüğünü aktaran Ünal Hülür, "İlimizde tarama programlarının uygulandığı sağlık kuruluşları ise kanser taramaları 1. basamak sağlık kuruluşları olarak belirlenen Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ile Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) uygulanmaktadır. Alanya, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Döşemealtı, Finike, Manavgat ilçelerimizde Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde 7 KETEM birimimiz bulunmaktadır. Pandemi nedeniyle şu anda Alanya ve Muratpaşa SHM'leri bünyesindeki KETEM birimlerimiz aktif olarak faaliyet göstermektedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı