Beden Sağlığı Antidepresan ve kortizon kullananlar dikkat!

Antidepresan ve kortizon kullananlar dikkat!

Paylaş
Antidepresan ve kortizon kullananlar dikkat!

Antidepresan ve kortizon kullanan hastalarda göz kuruluğuna bağlı olarak kirpik dibi iltihabı oluşabiliyor. O nedenle, bu tür ilaçları kullanan hastaların düzenli göz muayenesinden geçmeleri çok önemli

Op. Dr. Azat Alınak, kirpik dibi iltihapları erken dönemde teşhis ve tedavi edilmediklerinde gözde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Op. Dr. Azat Alınak “Göz kapağının nemli ve yağlı yapısı, normal şartlarda da burada zararsız bir takım bakterilerin yaşamasına olanak sağlayabilir.Ancak bazı durumlarda bu bakteriler çoğalarak enfeksiyona neden olabilir. Diğer taraftan bağışıklık sisteminin zayıflaması, kirpik dibindeki yağ hücrelerinin aşırı yağ salgılaması, sigara dumanı, bir takım ilaçlar, kimyasal maddeler, viral etkenler, antidepresan ve kortizon gibi bir takım alerjik maddeler kirpik dibi iltihabının gelişmesine neden olan bazı etmenlerdir” dedi.

Kirpik dibi iltihabının daha çok ergenlik döneminde başlayıp uzun yıllar devam edebileceğine değinen Op.Dr.Azat Alınak, “Bu durum hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Blefarit kronik bir problemdir. Tedavi edilmediğinde kirpiklerin içe dönmesine, kirpiklerde beyazlama, konjonktivit, korneada kuru noktalar, arpacık ve şalazyon denen sert yağ kistleri oluşabilir” diye konuştu.

Op.Dr.Azat Alınak kirpik dibi iltihabının en sık görülen belirtilerini ve korunma yöntemlerini şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

• Göz kapaklarında kızarıklık ve şişlik, kirpik diplerinde kabuklanmadır. Bu kabuklar kalınlaştıkça oluşan çapaklar sabahları göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olur. Tedavi edilmediği takdirde bu durum daha da kötüye gider ve gözün diğer bölümlerine de yayılarak daha ciddi bir durumun oluşmasına neden olur. Tedaviye başlanmazsa yayılan enfeksiyon kirpiklerin dökülmesine neden olur.

• Çabuk enfekte olabilen kirpik diplerimizi kirpik dibi iltihabından korumak için öncelikle temizliğine dikkat etmemiz gerekir. Kişisel hijyen ve kirpik diplerinin temizliği çok önemlidir. Aynı zamanda gözlerimizle sık sık temas halinde olan ellerimizin de temizliğine dikkat etmeliyiz. Her gün gece yatmadan önce bir pamuk yardımıyla kirpik diplerimizi bebek şampuanı ile temizlemeliyiz. Böylece gün boyu gözlerimize yapışan toz ve kirpiklerimizde kalan makyaj kalıntılarından kurtulmuş oluruz.

Blefaritin tedavisinde bebek şampuanı ile kirpik diplerini temizleyerek sıcak su ile durulamak, antibiyotikli ve kortizonlu damlalar, suni gözyaşı damlaları, antibiyotikli hapların kullanıldığını belirten Op. Dr. Azat Alınak, kirpik dibi iltihabının tedavisinde dikkatli ve özenli davranılmadığı takdirde hafif vakaları bile tedavi etmenin son derece güçleşebileceğini ve tedaviden sonra aynı şikâyetlerin baş gösterebileceğini, bu sebeple erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğunu sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı