Antienflamatuar diyet nedir?
Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi Vakfı'nın beslenme iletişimi direktör yardımcısı Ali Webster, antienflamatuar diyet, özellikle antioksidanlar gibi yüksek besin değerli gıdalara odaklanan bir tür diyet olarak tanımlıyor.
Webster, “Ana oyuncular meyve, sebze, baklagiller, sağlıklı yağlar - zeytinyağı ve avokadodan gelenler gibi - balık, fındık ve bitter çikolata gibi gıdalardır. Kırmızı şarap, dozunda tüketildiği takdirde, bu diyetin bir bileşeni olarak kabul edilebilir” dedi.
Antiinflamatuar diyet, Akdeniz diyetine oldukça benziyor.
Diyetisyen Dana Hunnes, çok fazla vitamin, mineral ve renk içeren besinlerin antienflamatuar diyetin bileşenleri olduğunu belirtti. Bununla birlikte, antienflamatuar diyet, sadece ne yediğinizle değil, ne yemediğinizle de ilgilidir.
Webster, tuz, doymuş yağ, şeker ve rafine karbonhidrat bakımından zengin gıdaların sınırlı tüketilmesi veya kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Bu tür yiyecekler fazla tüketildiğinde, hemen hemen her türlü kronik hastalığa bağlı olan kanser ve diyabet için daha büyük bir risk oluşturuyor.