Bilim - Teknoloji Apple baskısı işe yaradı mı?
Paylaş
Apple baskısı işe yaradı mı?

Adı "intihar fabrikasına" çıkan, Apple'ın en büyük üretim ortağı Foxconn'da değişen bir şey var mı?

Bilişim dünyasının Foxconn adıyla tanıdığı ve Apple'ın en büyük üretim ortağı olan Hon Hai Precision Industry, işçilerin çalışma koşullarının uygunsuzluğu ve gördükleri sert muamele nedeniyle yoğun eleştirilere maruz kalmıştı. "Geleneksel Tayvan tarzı" askeri disiplinle üretim yapan firma, fabrikalarındaki işçi ölümleri ve Çin çalışma hukukuna aykırı düzenlemeler nedeniyle uzun süre dünya basınının gündeminde yer almıştı. Aylar süren küresel kampanya en sonunda meyvelerini vermiş, firma yetkilileri, maaş artışı başta olmak üzere pek çok iyileştirmeye gidileceğinin sözünü vermişti.

Haberin Devamı

The Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre Foxconn'da işler eskiye göre daha iyi. Uluslar arası çalışma hukukunun tüm dünyada geçerli olması için çaba yürüten bir kuruluş olan The Fair Labor Association'un raporuna göre Foxconn, Apple'ın belirlemiş olduğu 360 maddelik düzeltme listesine yüzde 98,3 oranında uyuyor. Ancak firmaya ait iki tesiste işçilerin, Apple'ın uyulmasını talep ettiği Çin yasalarının belirlediği haftalık çalışma süresine (40 saat) aykırı bir şekilde 40 ila 60 saat arasında çalıştırıldığı tespit edilmiş.

Raporun diğer bölümleri Foxconn'un Apple ile yaptığı anlaşmalara genel olarak uyduğunu gösteriyor: İşçiler aşırı sıcaktan korunuyorlar ve daha fazla yangın çıkışı ve tuvalet inşa edilmiş. Sendika komitelerindeki işçi temsilcilerinin oranı yüzde 20'den 40'a yükseltilmiş.

Haberin Devamı

Apple'ın dünya çapında yürütülen kampanyanın ardından tedarikçilerinin çalışma politikalarını yakından takip ettiği biliniyor. Daha önce küçük yaşta çocukları çalıştırdığı tespit edilen bir tedarikçiyle olan üretim anlaşması feshedilmişti.

Resimlerle: Apple ürünlerininin 36 yıllık geçmişi

Kaynak: CHIP Online