Yaşam Apple ve FBI kavgasına Birleşmiş Milletler de dahil oldu

Apple ve FBI kavgasına Birleşmiş Milletler de dahil oldu

Paylaş
Apple ve FBI kavgasına Birleşmiş Milletler de dahil oldu

FBI’ın Apple’dan teröriste ait iPhone’ın şifresini kırmasını istemesiyle patlak veren kavgada cephe büyüyor.

Microsoft, Google, Facebook, Twitter gibi teknoloji devlerinin Apple’a destek vereceklerini açıklamalarının ardından şimdi de Birleşmiş Milletler kavgaya dahil oldu.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu üyesi Al Hussein, FBI’ın iOS işletim sistemini kırmak için istediği aracın, daha sonra dünyada sayısız insan hayatına mal olabileceğini hatırlatarak böyle bir girişimde bulunulmaması gerektiğini savundu.

Apple’ın ABD hükumeti ve güvenlik güçleriyle işbirliği yaparak iOS kullanıcılarının şifresini kırması halinde, başka ülkelerdeki diktatör rejimlerin de Apple’dan aynı talepte bulunacağını ve ABD’nin talebini kabul eden Apple’ın diğer devletlerin talebin de kabul etmek zorunda kalacağını vurgulayan Hussein, bu sayede dikta rejimlerindeki kötü niyetli yöneticilerin, muhalif kişilerin özel bilgilerine kolayca ulaşacağını ve hatta bu verileri kendi yasalarına göre mahkumiyet kararı vermek için kullanacaklarını, bu yüzden sayısız insanın idam edilebileceğini veya dikta rejimlerinin gizli servisleri tarafından infaz edilebileceğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Mahremiyetin, dijital çağda insanların güvenliği için kilit rol oynadığını vurguluyan Birleşmiş Milletler İnsan Haklası Komisyonu üyesi, FBI’ın Apple’dan istediği şeyin tüm insanlık adına çok ağır sonuçları olacağını da belirterek, Apple’a destek verdi.

FBI’ın çok başka yöntemlerle aradığı bilgiye ulaşabileceğini ve bunun için iOS sistemini kıracak bir araç geliştirilmesine gerek olmadığını belirten Hussein’in de kavgaya dahil olması ile birlikte Apple-FBI çatışması artık resmen dünya çapında bir mesele haline gelmiş bulunuyor.

DARPA geleceğin uçağını tasarladı