Bilim - Teknoloji Apple'dan yeni rekor!
Paylaş
Apple'dan yeni rekor!

Apple yine rekor kırdı! Ama bu sefer konumuz iPhone, iPad ya da iPod değil...

Apple'ın 22 Ekim'de yayınladığı ücretsiz OS X güncellemesi Mavericks büyük bir hızla kullanıcılara yayılmaya başladı. Henüz sadece iki hafta olmasına rağmen yeni işletim sistemi tüm Mac bilgisayarların yüzde 11'ine ulaşmış durumda. Bu, tarihteki en hızlı Mac işletim sistemi çıkışı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Apple'ın önceki işletim sistemi, OS X Mountain Lion 20 dolarlık bir fiyatla 2012'de piyasaya çıkmıştı. Mountain Lion çıkışından sonra ilk hafta içinde tüm Mac'lerin sadece yüzde 4'üne kurulmuştu. Ücretsiz Mavericks işletim sistemi ise Mountain Lion'un ilk hafta rekorunu üçe katlamış görünüyor.

Mavericks güncellemesini, 2009'da çıkan Snow Leopard işletim sistemini kullanan Mac sahipleri dahil olmak üzere, sonraki sürümlere sahip tüm kullanıcılar ücretsiz olarak kurabiliyor. Böylece işletim sistemleri tamamen yenilenmiş oluyor. Bunu Windows kullanıcılarının Windwos XP, Windows Vista veya Windows 7'den Windows 8'e ücretsiz geçebilmelerine benzetebiliriz. Elbette Windows işletim sistemi için böyle bir uygulama mümkün değil. Sadece Windows 8'den 8.1'e geçiş ücretsiz...

Haberin Devamı

Apple'ın işletim sistemini ücretsiz vermeye başlaması, insanları Mac bilgisayarları almaya teşvik amaçlı bir politika değişimi olarak görülüyor. Bu sayede, Mac bilgisayarları satın alan kullanıcıların, çok uzun yıllar boyunca işletim sistemlerinin ücretsiz olarak yenileceğini ve yeni özelliklere kavuşacaklarını bilmeleri isteniyor.

Ancak elbette Apple aynı zamanda Mac bilgisayarlarını üreten ve satan şirket olduğu için işletim sistemini ücretsiz verse de donanım satışlarından hala büyük kar sağlayabiliyor. Fakat Microsoft için bu durum söz konusu değil. Dolayısıyla, Windows kullanıcılarının hala yeni işletim sistemlerini ücreti karşılığında satın almaları gerekecek.

Resimlerle: Apple ürünlerininin 36 yıllık geçmişi

Kaynak: CHIP Online