Türkiye (Son Dakika) Arabuluculuğun kaybedeni olmaz

Arabuluculuğun kaybedeni olmaz

Paylaş
Arabuluculuğun kaybedeni olmaz

İZARAMER (İzmir Arabuluculuk Uyuşmazlık Çözüm ve Tahkim Merkezi) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Av. Arb. Hülya Sapmaz ile “yeni normal” ve arabuluculuğun bu süreçteki etkisi üzerine konuştuk.

Covid-19’un hayatımızın her alanını en çok da ticari faaliyetlerimizde ekonomik istikrarımızı önemli ölçüde etkilediğini belirten Av. Arb. Hülya Sapmaz, “Gerek yasal tedbirlerle gerekse işin niteliği gereği pek çok işletme bu dönemde işyerlerini hiç açamamış veya çok sınırlı çalıştırabilmiştir. İşçi-işveren, kiralama ilişkilerinde, ticari hizmet ve satış, abonelik, seyahat sözleşmelerinde sözleşme gereklerinin yerine getirilmesinde sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Mahkeme dışı çözüm

Kiralık işyerlerinde kiracı ve kiralayan arasında kira paralarının ödenmesi, hiç ödenmemesi ya da bir süre sonra ödenmeye başlanılması üzerine uyuşmazlıklar ortaya çıktığını söyleyen Sapmaz, “İçinde bulunduğumuz sürecin belirsizliği bu uyuşmazlığı derinleştirdiğinde iki taraf için de mahkemeye başvurmak tek çözüm yolu gibi gözükse de, uyuşmazlıkları alternatif çözüm yolları dediğimiz mahkeme dışı çözüm yollarıyla da çözebiliriz” diyerek şöyle devam etti: “Son 3 yıldır yoğun şekilde karşılaştığımız arabuluculuk sürecini yeni duyanlar için bir kez daha açıklamak isterim. Arabuluculuk süreci, tarafların uyuşmazlıklarını müzakere etmelerine imkan sağlayarak birlikte çözmelerine yardımcı olan dostane bir çözüm yöntemidir. Arabuluculuk süreci; tamamen taraf iradelerinin gözetildiği, çözümün her iki tarafın kararı ile bulunduğu bir süreçtir. Arabulucu, süreç boyunca taraflara eşit esafededir. Karar tarafların kendilerine aittir. Arabulucu tarafların ortak menfaatlerine en kısa sürede ulaşmalarını sağlayacak uygun müzakere stratejileri ile süreci yürütür ve yönetir. Arabulucunun tarafsızlığı kanunla tanımlanmıştır. Taraflardan sadece birinin menfaatlerini korumaya yönelik tutum ve davranışlarda bulunamaz. Arabuluculukta konuşulan her sorun ve çözüm taraflar aksini birlikte kararlaştırmadıkça gizlidir. Hukuki uyuşmazlığı olduğunu düşünen taraflar için arabuluculuk, onları ortak menfaatlerine uygun çözüme ulaşmalarını sağlayan hızlı, ekonomik, pratik bir yöntemdir. Hızlıdır: Arabuluculuk görüşmeleri 2 saatlik bir görüşme ile bir günde ya da ihtiyaca göre bir kaç görüşme ile bir iki haftada sonuçlanır. Ekonomiktir: Mahkeme başvurusundaki harçlar ve masraflar arabuluculukta yoktur. Taraflar arabulucuya hizmetleri için ödeme yapar. Asgari ücret tarifesine göre bu anlaşma miktarının yüzde 6’sıdır ve taraflar başka türlüsünü birlikte kararlaştırmadıkça taraf başına yüzde 3 olmak üzere eşit ödeme yaparlar. Arabuluculuk görüşmeleri; Arabuluculuk Merkezleri’nde, yeni normale uygun tedbirlerin alındığı ortamlarda ya da online sistemlerle bulundukları yerden, evlerinden, işyerlerinden gerçekleştirilebilir.”

Haberin Devamı

Kesin ve nihai çözüm

Mahkemede yargılama sonucunda bir kazanan bir kaybeden olduğunu vurgulayan Hülya Sapmaz, “Oysa arabuluculuk sonunda elde edilecek anlaşma arafların kendi iradeleri ile oluşturdukları bir anlaşma olacağı için arabuluculuğun aybedeni olmaz. Arabuluculuk anlaşması ilam niteliğinde bir belgeye dönüşebileceğinden, taraflar mahkemeye gitmeden mahkeme kararına benzer bir belge elde ederek uyuşmazlıklarına kesin ve nihai çözüm de elde etmiş olur. Çünkü arabuluculuk yapılan hususlarda daha sonra dava açılamaz” dedi.

Haberin Devamı

Avukatınızla birlikte de katılabilirsiniz

İşyeri sahibiniz yasal düzenleme gereği haziran sonuna kadar sizi kira parasının ödenmemesi nedeni ile işyerinden tahliye edemeyecektir. Ancak yasal olarak tahliye yoluna geçici süre ile başvurulamayacak olması kira borcunuzun ödenmemesi gerektiği anlamına gelmez. Kira borcunuz faizi ile işlemeye devam eder. Fakat kira borcunuzu yeni duruma uyarlamak için mahkemeye veya arabuluculuk yoluna başvurmanız mümkündür. Arabuluculuk, avantajları nedeni ile taraflar için en uygun çözümü bulmalarına daha elverişli bir yöntemdir. Taraflar arabuluculuk görüşmelerine avukatları aracılığı ile de katılabilir. Kira konularında deneyimli taraf avukatları arabuluculuk masasında risklerinizi hesaplamanız ve olası mahkeme süreçleri hakkında doğru analizleri ile sizlere gereken hukuki desteği de sağlayabileceklerdir. Tecrübelerimiz hem tarafların hem de avukatlarının hep birlikte katıldığı arabuluculuk süreçlerinin çok verimli geçtiğini göstermiştir.

Haberin Devamı

İlişkileriniz zedelenmez

Yine işveren için iş sözleşmelerinde fesih yasağı varsa da işyeri ile uyuşmazlık yaşayan işçiler işveren ile ortak çözümlerini arabuluculuk masasında bulabilir. Örneğin, kısa çalışma ödeneği alınan günler, emeklilik sürecinize etki etmeyeceğinden, bu ödenek yerine işvereniniz ile birlikte her iki tarafa da uygun çözümler bularak

iş sözleşmenizi yeniden düzenlemek isteyebilir ya da iş sözleşmenizi sonlandırabilirsiniz.

Yine arabuluculuk yolu ile sanayi ve ticaret alanında sözleşmelerin yeniden ele alınması, yeni normale uyarlanması; ortaya çıkan uyuşmazlıkların kazan-kazan prensibiyle, en kısa sürede ve tarafların karşılıklı menfaatlerine uygun şekilde çözümü mümkündür. Böylece tarafların iş ilişkileri de zedelenmez ve birlikte çalışmaya devam edebilirler.

Haberin Devamı