Dünya Arap Birliği'nden Sudan açıklaması: Üzüntü duyduk

Arap Birliği'nden Sudan açıklaması: Üzüntü duyduk

Paylaş
Arap Birliği'nden Sudan açıklaması: Üzüntü duyduk

Arap Birliği, Amerika Birleşik Devleti yönetiminin Sudan'a yönelik ticari yaptırımların kaldırılmasını 3 ay erteleme kararını üzüntüyle karşıladığı açıkladı

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Washington'ın, söz konusu yaptırımların nihai olarak kaldırılmasıyla ilgili verilen 6 aylık süreyi 3 ay daha uzatmasının beklenmediği ifade edildi ve karardan üzüntü duyulduğu aktarıldı.

Açıklamada, Arap Birliği'nin yaptırımlara karşı olan değişmez tavrına vurgu yapıldı.

OLAYIN GEÇMİŞ11İ


ABD tarafından 1993 yılında "terörizmi destekleyen ülkeler" listesine alınan Sudan'a, 1997'de dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'ın talimatıyla yaptırımlar uygulanmaya başlanmıştı. Barack Obama ise bu yılın başında görevi bırakmadan önce yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Sudan'a 20 yıldır uygulanan ticari yaptırımların kaldırılması talimatını vermişti.
Kararnameyle ilgili açıklamada, söz konusu başkanlık kararının uygulanmasının, "Sudan'ın insan hakları ve terörle mücadele konularındaki performansını sürdürmesini teşvik" amacıyla 6 ay sonrasına ertelendiği kaydedilmişti.

Açıklamada, yaptırımların kaldırılmasının, terörle mücadelede Washington yönetimiyle iş birliği yapılması, Güney Sudan'da barışın sağlanmasına destek olunması ve Sudan'daki çatışmalardan etkilenenlere yardımların ulaştırılmasını da kapsayan ana maddelere dayandığı ifade edilmişti.

ABD yönetimi, Sudan'a ticari yaptırımların kaldırılması için verdiği 6 aylık sürenin sonunda dün ülkeye yönelik yaptırımların nihai olarak kaldırılmasını 3 ay daha ertelediğini açıklamıştı. Bunun üzerine Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, ABD ile müzakere komitesinin çalışmalarını 3 ay süreyle dondurduğu bildirilmişti.

Haberin Devamı