Siyaset 'Arap halklarına umut verecek'
Paylaş
'Arap halklarına umut verecek'

İstanbul'da iki gündür devam eden Sosyalist Enternasyonel'in Arap Dünyası Özel Komite Toplantısı sona erdi

Bugünkü basına kapalı gerçekleşen toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkanı ve Eski Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve Genel Sekreter Luis Ayala kameralar karşısına geçti. Papandreou toplantıyla ilgili sonuç bildirisini açıkladı.

Haberin Devamı

SONUÇ BİLDİRİSİNDEN ’DEĞİŞİMİ DESTEKLEME’ KARARI

Papandreou toplantının çok verimli geçtiğini söyledi. Papandreou, "Ev sahibimiz Kemal Kılıçdaroğlu’na Sosyalist Enternasyonel adına teşekkür etmek istiyorum. CHP’nin tüm üyelerine miletvekillerine teşekkür ediyorum. Bu çok zamanlı bir toplantıdır. Zira Arap dünyasında gelişmeler devam etmektedir" dedi.

Toplantıda dört önemli sonuca vardıklarını kaydeden Papandreou, "İlerici hareketleri güçlendirmek ve değişim dönemini başarılı kılmak önceliğimiz. İkincisi Suriye’deki insani ve siyasi krizin sonuçlanmasını sağlamak. Üçüncü olarak bu ülkelerde değişimin başarılı olması için, demokratik programı konuştuk. Dördüncü olarak bölgedeki işbirliğini geliştirmek istediğimizi belirttik" dedi.

Haberin Devamı

"ÖZGÜR VE ADİL SEÇİMLERİN YOLU AÇILMALI"

Suriye’deki Esad rejiminin değişimin kaçınılmaz olduğunu kabul etmekte zorlandığını ifaden eden Papandreou, "Suriye halkının yanında BM ve Arap Birliği’nin inisitiyafini tamamıyla destekliyoruz. BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı ifadesinde şunları söylemektedir. Çatışma sona ersin silahlar bırakılsın, insani yardım sağlansın, gazeteciler serbest dolaşsın, toplantı özgürlüğü, barışçıl gösteriler hakkı olsun. Biz Sosyalist Enternasyonel olarak Rusya ve Çin’e çağrı yaparak uluslararası toplumun Suriye halkının korunmasına saygı duymalarını istedik. Nihai hedefimiz Suriye’de özgür ve adil seçimlerin yolunun açılmasıdır. Bu bizim nihai hedefimizdir" diye konuştu.

Yemen’deki sorunlara uzlaşı bulunabilmesi için, ulusal diyalogu desteklediklerini belirten Papandreou, Fas, Mısır, Filistin, Libya ve Irak’taki gelişmelere de değindi. Papandreou, "Fas’ta yeni bir anayasal çerçeve oluşturarak seçim yapıldı. Sosyal demokratlar olarak biz Fas’taki aktörlerin hesap vermelerini isteyeceğiz. Sürecin saydamlığını isteyeceğiz. Bunun dışında Mısır’daki seçimleri de yakından izleyecek seçimlerin özgür ve adil olmasını isteyeceğiz. Filistin yönetiminde Sayın Abbas bu yıl seçimleri yapacaklar. Biz Filistin’ deki siyasi kuruluş ve partileirn biraraya gelerek bağımsız ve sağlıklı bir Filistin devletini kurmalarını arzu ediyoruz. İsrail işgalinin sona ermesi için çağrıda bulunuyoruz. Libya’ya gelince yeni bir anayasa 20 Haziran’da seçimle kabu edilecek. Tüm Libya’lıların düzgün bir şekilde temsil edilmesi bizim için önemli. Irak’ta ise, masum sivillere yapılan bombalamaları kınıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"SONUÇ BİLDİRİSİ ARAP HALKLARINA UMUT VERECEK"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sonuç bildirisinin Arap halklarına umut vereceğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, "Sosyalistlerin yanlarında olduklarını bilmeleri onları cesaretlendirecek. Biz hak ve özgürlük talebi olan tüm halklara destek vermeye kararlıyız. Sosyalist Enternasyonel uluslararası meşruiyetle ilkeli tavrını sürdürmeye devam edecek.

İfade özgürlüğü kısıtlananlar haksız yere tutuklu olanlar bağımsız yargı isteyenler umarım buradan yükselen sesi duyacaklar. Bunun sorumluluğunu duyanlar da umarım duyar. Umarım katılımcılar ülkelerine döndüklerinde umutlu ve güçlenmşi olarak dönerler. CHP hukukun üstünlüğünün cinsiyet eşitliğinin her zaman her yerde yanında olacaktır" dedi.

Haberin Devamı