Gündem Arefe günü oruç tutulur mu? Bayramda hangi ibadetler yapılır?

Arefe günü oruç tutulur mu? Bayramda hangi ibadetler yapılır?

Paylaş
Arefe günü oruç tutulur mu? Bayramda hangi ibadetler yapılır?

Bugün Kurban Bayramı arefesi... Yarın tüm yurtta bayram heyecanı yaşanırken bugün vatandaşlar, "Arefe günü oruç tutulur mu?" sorusuna yanıt arıyor.

İslam alemi için en hayırlı dini bayramlarından biri olan Kurban Bayramı yarın kutlanacak. Bayram öncesi ise arefe gününde vatandaşların aklında bir kaç soru var. Bunlardan ilki: Arefe günü oruç tutulur mu? İkincisi ise: Bayramda hangi ibadetler yapılır?

Haberin Devamı

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi sayfasında Kurban Bayramı’nda oruç ibadeti için şu ifadelere yer veriliyor:

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce’nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce’nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48). Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.

Haberin Devamı