Siyaset Arınç: CHP adına üzüntü duydum
Paylaş
Arınç: CHP adına üzüntü duydum

Arınç: CHP adına üzüntü duydum

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dünkü grup toplantısındaki konuşmasında Dersim konusuyla ilgili, "Bu konuda ’Evet bu tarihlerde böyle acılar yaşanmıştır. Bu acıların tanığı olanlar da vardır, resmi kayıtlar da bunu söylemektedir. Bir dönemin yüz karası bir olayıdır. Bundan Cumhuriyet Halk Partisi adına da şahsım adına da büyük üzüntü duyuyorum’ diyebilseydi inanın Kılıçdaroğlu bir misli daha büyürdü, Cumhuriyet Halk Partisi bir misli daha halka yaklaşırdı" dedi.

Haberin Devamı

Arınç, TRT Haber’de canlı yayında soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "Dersim" açıklamalarını ve CHP’lilerden gelen yanıtları anımsatması üzerine, Arınç, Başbakan Erdoğan’ın bu konuda belgeleriyle açıklamalarda bulunmasını Türkiye’nin yakın tarihiyle yüzleşmesi konusunda çok önemli bir adım olarak değerlendirdi.

CHP’nin çok eski bir parti olduğunu, ifade eden Arınç, "Devleti kuran, cumhuriyeti ilan eden, kurucusunun da Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyleyerek, bugünkü CHP kendisine bir pay çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu.

Tek partili dönemde Türkiye’nin çok kara günler yaşadığını dile getiren Arınç, bunların kitaplaştırıldığını, o kitapların yasaklandığını, yazanlarının yokluğa mahkum edildiğini anlattı.

Haberin Devamı

Arınç, "Sonraki dönemlerde geçmişteki mezalim veya totaliter davranışlar, halka tepeden bakmalar, halkın inancı, kültürü, dini ve onu var eden sebeplerle CHP’nin mücadelesi her zaman tartışıldı. Darbe oldu, darbeyle yasaklamalar dönemine girdi. Çünkü, CHP artı Ordu eşittir iktidar formülü Türkiye’de bir dönem çok geçerliydi" dedi.

-"Mezalim çok kolay konuşulmazdı"-

Arınç, 1936-37-38 Dersim’de Seyit Rıza ve arkadaşlarının isyan ettiğinin ve çok kanlı şekilde bastırıldığının söylendiğini, yazıldığını, kulaktan kulağa konuşulduğunu ancak bununla ilgili belgelerin, fotoğrafların, o zamanın tanıklarının, yaşanan mezalimin çok kolay konuşulmadığını aktardı.

Bir CHP’li olan Onur Öymen’in "Dersim’de de böyle şeyler olmuştu o zaman da analar ağlamıştı ama devlet gereğini yapmıştı" şeklinde ifadelerde bulunduğunu belirten Arınç, "Buna, Sayın Kılıçdaroğlu, o zaman genel başkan değildi, karşı çıktı veya karşı çıkar gibi davrandı. Tunceli’ye gitmişti dönüşünde partide yine bu sözlerinden vazgeçti, unuttu, karşı tarafı istifaya davet etmişti. Bundan vazgeçti" ifadelerini kullandı.

Bu konunun gündeme gelmesinin ardından Başbakan Erdoğan’ın da bu konuya eğilenlerin de Dersim’de yaşananları anlatmaya başladıklarını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:

"O zamanın tanıklarından Muhsin Batur’lar, İhsan Sabri Çağlayangil’ler... Kılıçdaroğlu’nun kendi ailesinden 40’a yakın insanın öldürülmesi, çocukların başka taraflara götürülmesi, 13-15 bin kişinin Tunceli’den Dersim’den alınarak Türkiye’nin başka bölgelerine götürülmesi konuşulmaya başlandı. Bu kez Tuncelili olmakla övünen ve bir konuda şikayetçi olduğunu da ifade eden Sayın Kılıçdaroğlu, bu meselenin esasını konuşmak ve geçmişte bir yanlış yapıldıysa bundan kendisini sıyırmak gerektiğini düşündü. Çünkü gerçekten geçmişte bu ve buna benzer olaylar çokça yaşanmış olabilir ama bunları artık desteklememek, tasvip etmemek, bu olaydan dolayı üzüntüsünü ifade etmek yakışır."

Haberin Devamı

CHP’den Tunceli milletvekili olarak seçilmiş Hüseyin Aydın’ın "Ben bu işin mağduruyum, ailem de bu işin mağduru. Bu Cumhuriyet Halk Partisinin bir zulmüdür. Bunu devlet işlemiştir, dolayısıyla bizim tarihimizle yüzleşmemiz gerekir" dediğini anlatan Arınç, Aydın’ın bu nedenle kendi partisinden de çok büyük tepki gördüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun dün grup toplantısında konuyla ilgili açıklamalarının merakla beklendiğini ifade eden Arınç, "Maalesef yeni Cumhuriyet Halk Partisi, yeni genel başkan kendisine yakışanı yapmadı. Bu olay vardır, yoktur, hiç o konulara girmeden, ’ben Tunceliliyim, üç tane aslan gibi çocuk yetiştirdim, laikim, Atatürkçüyüm, çağdaşım’ bu sözlerle konuşmasını bitirdi. Bu topu taca atmaktır. Konuşulan konu ne, Sayın Kılıçdaroğlu’nun cevapları ne diye baktığınızda birbiriyle irtibatı yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Niye yüzleşmiyor sayın Kılıçdaroğlu, kendisi, ailesi mağdur. Muhtemelen bundan acı çekiyor. ortada da böyle yadsınamaz, saklanamaz bir gerçeklik var" denilmesi üzerine Arınç, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Halk Partisine hakim olan zihniyet şudur; geçmişin üzerini örtmek. ’Bu konuları tutma elin yanar, sakın bu konularla ilgili konuşma’... Bu bir paradigmadır. Cumhuriyet Halk Partisi devletle özdeşleşmiş bir partidir. O zamanların il başkanları aynı zamanda valilerdi aynı zamanda genel sekreter içişleri bakanıydı. Yani parti devlet anlayışı vardı. Dolayısıyla partiyle devleti bütünleştirmiş bir zihniyetin devlet ne yaparsa yapsın bunu suç, ayıp olarak görmemek, bu konuyu deşmeye çalışanlar olursa onlara karşı çıkmak, karşı çıkarken de Atatürkçülükten, bahsederek, devrimlerden bahsederek karşı çıkmak, cumhuriyetçi olarak kaşçı çıkmak gibi adeta sloganik bir anlayış var."

Haberin Devamı

-"Klasik CHP düşüncesi İttihat ve Terakki düşüncesidir"-

"Ergenekon’un avukatlığı da aynı mantıkla mı? Devletin işlemiş olabileceği suçlara karşı..." denilmesi üzerine Arınç, "Bu devletçi anlayışın sadece belli bir parti mensuplarıyla ilişkili olduğu da söylenemez. Dediğiniz gibi, bu gözle olaylara bakıldığı zaman devlet yanlış yapmaz. Hatta bir başka devlet büyüğümüzün bir zamanlar söylediği gibi, ’Devlet bazen rutin dışı işler de yapabilir ama önemli olan devletin menfaatidir. Bu menfaatler Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün geçtiğimiz yıl TBMM açılışında söylediği bir cümleyle aynı anlamda ve düzlemde olması gerekir. Derin devlet veya bir başka devlet diye bir ayrım kesinlikle olmamalıdır. Devletin bir tek yüzü vardır iki yüzü yoktur. O bir tek yüzü de hukuktur. Hukukun içinde kalır devlet. Hukukun dışına çıkarsa zulmeden bir aygıt hale gelir" karşılığını verdi.

"Ancak klasik Cumhuriyet Halk Parti düşüncesi geçmişteki ittihat ve terakki düşüncesidir. Onların yaptıkları her şey doğrudur millet bir şey bilmez ona tepeden ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Eğer Kılıçdaroğlu, bugüne kadar başka konularda beklentilerimize uyan davranışlarda bulunsaydı veya bizim ümit ettiğimiz kadar yeni Cumhuriyet Halk Partisini artık çağdaş, 21. yüzyılın Türkiye’sinin meselelerine, sorunlarına daha kalıcı, pratik çözümler üreten bir parti olarak ortaya çıkabilseydi inanın yüzde 25’lerde kalmazdı. Ama onlar ne kadar değiştik derlerse desinler klasik statükocu yapılarından bir türlü dışarı çıkamıyorlar. Mesela bu konuda ’Evet bu tarihlerde böyle acılar yaşanmıştır. Bu acıların tanığı olanlar da vardır, resmi kayıtlar da bunu söylemektedir. Bir dönemin yüz karası bir olayıdır. Bundan Cumhuriyet Halk Partisi adına da şahsım adına da büyük üzüntü duyuyorum’ diyebilseydi inanın Kılıçdaroğlu bir misli daha büyürdü, Cumhuriyet Halk Partisi bir misli daha halka yaklaşırdı."