Ekonomi Artık her şeye haciz yok!

Artık her şeye haciz yok!

Paylaş
Artık her şeye haciz yok!

Zamanında ödenmeyen borçlar nedeniyle alacaklı, kurum ya da banka haciz yoluna başvuruyor. Birçok mal ve mülke de haciz gelebiliyor. Ama artık ev tamamen boşaltılamıyor, önce ihtiyaç gözetiliyor

Bilal Emin Turan / Posta

Milyonlarca kişi bankaya borçlu. Bankaların dışında birçok kamu kurumu, firmalar da alacaklı durumda. Ödenmeyen faturalar, kredi kartı, kredi... Belli bir süre sonra alacaklı borcun tahsili için yasal yollara başvuruyor. En kolayı da İcra Daireleri aracılığıyla haciz işlemi. Arabaya, gayrimenkule, arsaya haciz gelebiliyor.


ÖNCE TABLİGAT GELİYOR


Haciz nedeniyle bankalardaki paraya bloke koyulduğu da sıkça duyuluyor. Kişinin parası ve malvarlığı yoksa eve haciz geliyor. Hacizden önce eve tebligat geliyor. Tebligat geldikten sonra itiraz edilmez veya borç ödenmezse haciz işlemi başlatılıyor. Ancak borç ne kadar olursa olsun evdeki eşyaların hacziyle ilgili bir sınır var.

İKİ TANEYSE BİRİ


Eskiden kişilerin tüm eşyaları alınır ve kişiler zor dönemler yaşarlardı. Son çıkan yasa; para ve kıymetli eşya dışında kişinin hayatını sürdürmesi için gerekli olan ev eşyalarına (buzdolabı, televizyon gibi) ve aynı evde yaşayan diğer kişilerin kullandığı eşyaların haczini engelliyor. Ancak bunlardan 2’şer tane varsa icra memuru birini haczedebiliyor.


ADRESE DİKKAT EDİN


Başlatılan hacze veya hacizle ilgili tutara itiraz hakkınız var. Avukat Hakan Tokbaş, icra ile tebligatların adreslere yapıldığına dikkat çekiyor. “İcra takibi Mernis adresine (yasal ikametgah adresine) gelir” diyen Tokbaş, kişinin adreste olmaması halinde tebligatın muhtara bırakıldığını söylüyor.


MENFİ TESPİT DAVASI


İlamsız icra takibi için 7 gün içinde İcra Daireleri’ne, senet verilmişse bu nedenle gelen icraya da 5 gün içinde İcra Mahkemesi’ne itiraz edilebildiğini belirten Tokbaş, şöyle dedi: “İtiraz için süre tebligatla başlar. Bu süre geçtiyse yine de menfi tespit davası (borçlu olunmadığıyla ilgili dava) açılıp, işlem icra dairesindedurdurulabilir.” dedi.





Haberin Devamı