Yaşam Aseksüelliğin sırrı sopa çekirgelerinde

Aseksüelliğin sırrı sopa çekirgelerinde

Paylaş
Aseksüelliğin sırrı sopa çekirgelerinde

Sopa çekirgelerinin tam 1 milyon yıldır dölleme olmadan ürediği ortaya çıktı

Kanadalı bilim insanları, ABD’nin batı sahilindeki ağaçlık alanlarda yaşayan Timema tipi sopa çekirgelerinin DNA’larını inceledi. Çekirgelerin eşeysiz üreme geçmişinin ne kadar eskiye uzandığı belirlenmeye çalışıldı.

Simon Fraser Üniversitesi’nden Dr. Tanya Schwander ve ekibi, aseksüel sopa çekirgesi türlerinden beşinin çok eski zamanlara dayandığını, iki tanesinin 500 bin yıldan da uzun zamandır var olduğunu keşfetti. Bu sonuç, aseksüelliğin her zaman bir türün soyunun hızla tükenmiş olmasına dayanmadığı savına kanıt olarak değerlendiriliyor.

Timema çekirgelerinin kimi türlerinin aseksüel yolla üreyebildikleri biliniyor. Bu tür sopa çekirgelerinin dişileri, yumurtlamaya başladıklarında erkek çekirgenin döllemesine ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine kendilerinin birer genetik klonunu üretiyorlar.

Haberin Devamı

Bir ‘evrim çıkmazı’ mı?

Eşeysiz üreme yakın zamana dek incelenen organizmaların soyları kısa sürdüğünden ‘evrim çıkmazları’yla ilişkilendirilmişti. Ancak son zamanlardaki araştırmalarda kimi küçük omurgasız hayvanlar, fosil kayıtları inceleyen bilim insanları tarafından eşeysiz üreyen canlılar olarak tarif edildi.

BBC