Cinsel Sağlık Aseksüel ne demek, kimlere denir? Aseksüelliğin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Aseksüel ne demek, kimlere denir? Aseksüelliğin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Paylaş
Aseksüel ne demek, kimlere denir? Aseksüelliğin nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Aseksüellik son yılların merak edilen konuları arasına girdi. Aseksüel demek herhangi birine yönelik cinsel çekim eksikliği ya da cinsel etkinliğe düşük ilgi göstermek veya hiç göstermemektir. Bir cinsel yönelim eksikliği olarak veya karşı cinsellik, eşcinsellik ve çift cinselliğin yanındaki dördüncü bir varyasyon olarak düşünülebilir.

Aseksüellik, davranışsal ve genellikle bireyin kişisel veya dini inançları gibi unsurların üzerinde etkili olduğu cinsel etkinlikten kaçınma ve bekarlıktan farklı. Cinsel davranışın tersine, cinsel yönelimin kalıcı olduğuna inanılıyor. Bazı aseksüel kişiler romantik partnerlerini memnun etme arzusu ya da çocuk sahibi olma arzusu gibi çeşitli nedenler dolayısıyla, cinsel çekim veya cinsellik arzusu eksikliğine rağmen cinsel etkinlikte bulunabiliyorlar.

Haberin Devamı

Aseksüelliğin bir cinsel işlev bozukluğu olup olmadığı tartışmaları sürmektedir. Aseksüellik olarak tanımlanan durumlar genelde bir cinsel yönelim olarak kabul ediliyor. Bazı bilim insanları, kimi aseksüellerin doğal cinsel dürtüleri olduğu halde mastürbasyona başvurmadıklarını ve aseksüel olarak yaşamlarını sürdürdükleri bu yüzden aseksüelliğin bir cinsel yönelim olduğunu beyan etmişler.

Aseksüelliğin nedenleri nelerdir?

Aseksüelliğin, bir cinsel yönelim olup olmadığı üzerinde önemli tartışmalar vardır. Özellikle, kimseye seksüel ilgi duymama, cinsel isteğin azalması/bulunmaması belirtilerini Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu ile aynı kabul edip aseksüelliğin tıbbi bir sorun olduğunu savunanlar bulunur.

Fakat aseksüellik genel olarak bir hastalık (örneğin anorgazm, anhedoni gibi) ya da cinsel işlev bozukluğu olarak kabul edilmez. Ayrıca aseksüellerin, HCİB (Hipoaktif Cinsel İstek Bozukluğu) olanların tersine bariz bir sıkıntı göstermediği ve cinsel uyarılma konusundaki eksikliklerine ilişkin insanlar arasında zorluklar yaşamadıkları da görülüyor. Aseksüeller, cinsel çekim hissetmiyor olmalarını hayatlarının bir parçası olarak görmektedirler. Bununla birlikte bazı insanlar da aseksüelliğin belirtilen hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkabileceğini de savunuluyor.

Haberin Devamı

Bazı argümanlarda aseksüellerin doğal cinselliği reddettiği ve cinselliğin anksiyeteye, istismara sebep olduğunu savunduğu ve bazen mastürbasyon yapan aseksüellerin de bu inanca dayandığı da belirtilir. Bunların dışında aseksüellerin partnerlerini romantik açıdan memnun edebilmek için cinsel faaliyette bulundukları da argümanlar arasında.