Magazin Asena Atalay nafakadan vergi ödeyecek mi?

Asena Atalay nafakadan vergi ödeyecek mi?

Paylaş
Asena Atalay nafakadan vergi ödeyecek mi?

Caner Erkin'in eski eşi Asena Atalay'a ödeyeceği nafaka çok konuşuluyor. Peki Atalay bu nafaka üzerinden vergi ödeyecek mi?

Oyuncu Şükran Ovalı ile evlenen Caner Erkin'i bir yıl önce boşandığı eşi modacı Asena Atalay icraya vermişti. Atalay, Caner'in yoksulluk nafakasını ödemediğini ileri sürerek nikâhtan 3 gün sonra 120 bin liralık icra takibi başlatmıştı. Caner ise istenen tutarın kat kat fazlasını ödediğini belirtip iptal davası açmıştı.

Hürriyet Gazetesi’nden Ahmet Karabıyık yazısında Asena Atalay'ın aldığı paradan vergi ödeyip ödömeyeceğini sordu. İşte o yazının bir kısmı:

"Üç büyük kulübün üçünde de oynama şansı yakalayan ender futbolculardan Caner. Başarılı milli futbolcu, saha içindeki oyunuyla hep kendinden bahsettirirken saha dışından haberleriyle de gündemde yer alıyor.

120 BİN LİRA ALDI!


Caner Erkin, yeni yıla da düğün yaparak girmişti. Düğünün üzerinden ay geçmeden bu kez eski eşi Asena Atalay'ın kendisine icra gönderdiği haberi duyuldu. İcra yoluyla talep edilen paranın ‘nafaka' olduğu anlaşıldı. Aylık 10 bin liradan bir yıllık nafaka talep ediliyordu: Toplamda 120 bin lira.


Caner Erkin, eski eşi Asena Atalay’ın birikmiş nafakalarını faiziyle ödedi


Biliyorsunuz hemen hemen tüm elde edilen gelirler veya bağışlar vergiye tabi. Peki; bu nafaka ödemesi de vergiye tabi mi? Yani Asena Hanım'ın kendisine ödenen 120 bin lira için bir vergi ödemesi gerekiyor mu?

Gelir Vergisi Kanunu'na (GVK) göre nafakalar vergiden istisna. (GVK Md. 25/8) Nafakanın tutarı 120 bin lira değil, daha yüksek bir tutarda olması da sonucu değiştirmiyor, yine vergiye tabi değil.

Veraset İntikal Vergisi (VİV) açısından bakarsak: VİV Yasası'na; hediye-bağış eşten de alınmış olsa değerinin, istisnayı (2017 için 4.068 lira) aşan kısmı için vergi hesaplanıyor. (VİV Md. 4/d) Vergi oranları yüzde 5'den başlayıp yüzde 15'e kadar yükseliyor. (VİV Md. 16) (Anne, baba, eş ve çocuklar dışındaki kimselerden alınan bağış-hediye için tarife yüzde 10'dan başlayıp yüzde 30'a kadar yükseliyor.)
Bağışı-hediyeyi alan için beyanname verme süresi bir ay. (VİV Md. 9/2) Sonrasında ödeme, üç yılda ve altı taksitte (Mayıs ve kasım aylarında) yapılabiliyor. (VİV Md. 19)

Ancak Asena Hanım'ın aldığı nafakanın boşanma karşılığı tazminat olarak alınan ‘ivazlı bir intikal' olduğu düşünüldüğünde vergi de (VİV) ödenmeyecektir."

Haberin Devamı