Ekonomi Asgari ücret ne zaman belli olacak? 4'üncü toplantı ne zaman?2022 asgari maaşı yarın açıklanacak mı?

Asgari ücret ne zaman belli olacak? 4'üncü toplantı ne zaman?2022 asgari maaşı yarın açıklanacak mı?

Paylaş
Asgari ücret ne zaman belli olacak? 4'üncü toplantı ne zaman?2022 asgari maaşı yarın açıklanacak mı?

'Asgari ücret ne zaman belli olacak?' sorusu sadece asgari ücretle çalışanları değil, tüm ülkeyi yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen son toplantıda işçi ve işveren tarafı anlaşamayınca asgari ücret zammı 4. toplantıya kalmıştı. Yeni haftanın başlamasıyla dün gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan gelecek açıklamaya çevrildi ama gün boyu devam eden bekleyiş yanıtsız kaldı. Peki, asgari ücret ne zaman belli olacak? 4'üncü toplantı ne zaman?2022 asgari maaşı yarın açıklanacak mı?

Asgari ücret zammı için gözler komisyon toplantısına çevrildi. İlk toplantı 1 Aralık'ta Bakanlığın ev sahipliğinde gerçekleşmişti. 7 Aralık ve 9 Aralık'ta sendikaların ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıların ardından da bir anlaşmaya varılamadı. Üçüncü ve son toplantıda işveren kesimi 2022 asgari ücretinin 3100 TL olması yönünde teklifte bulunurken, TÜRK-İŞ asgari ücret için 3900 TL teklif etti. Toplantı sonunda açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise “İşveren kesimi ile uzlaşmazlıklarımızı gideremedik.” dedi. Şimdi 4. toplantının ne zaman olacağı ve asgari ücretin ne zaman açıklanacağı merakla bekleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücretin bugün belli olup olmayacağına ilişkin bir bilgi bulunmamakla birlikte, uzmanlar son toplantının bu hafta içinde yapılacağı ve 2022 asgari ücret zammının toplantı sonunda kamuoyu ile paylaşılacağı yönünde görüş bildiriyor.

4'ÜNCÜ TOPLANTI NE ZAMAN SAAT KAÇTA?

Asgari ücret zammının belli olacağı 4. toplantının ne zaman yapılacağına ilişkin bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak toplantının en uzak ihtimalle bu hafta içinde gerçekleşeceği ve 2022 yılı asgari ücretinin de yine bu hafta içinde kamuoyu ile paylaşılacağı düşünülüyor. Bununla birlikte halihazırda yasal olarak da ay sonuna kadar tarafların bir anlaşma zemininde buluşması gerekiyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Haberin Devamı

Asgari ücrette son durumu aktaran CNN Türk'ten Mustafa Berber şu ifadeleri kullandı;

"İşveren 3.500 liralık bir asgari ücret bekliyor. İşçi kesimi ise bu rakamın 4 bin liranın altında olmamasını bekliyor. Hükümet tarafının da çalışanı enflasyona karşı ezdirmeyeceğiz açıklamasını yaptı. Bakan Vedat Bilgin ise 'Pazartesi günü öğrenirsiniz' dedi. Yeni yıl gelmeden 2 hafta öncesinden asgari ücret kararının çıkması bekleniyor."

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALKACAK MI?

Asgari ücretten alınan vergi de komisyonun gündemindeki konular arasında yer alırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de konuya ilişkin olarak "Asgari ücretten vergi meselesi, asgari ücret çalışmalarımızda alternatif olarak önümüzde duruyor yani birkaç alternatif var, verginin ortadan kaldırılması, gelir vergisinin kaldırılması vesaire gibi. Onların üzerinde duruyoruz." dedi.

ASGARİ ÜCRET BRÜT NE KADAR?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 28.12.2020 tarihli 2020/1 sayılı Kararıyla, 01/01/2021 - 31/12/2021 tarihleri arasında işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücreti günlük brüt 119,25 TL olarak belirlenmişti. Buna göre asgari ücret;

  • Aylık brüt 3.577,50 TL,
  • Aylık net 2.825,90 TL olarak belirlenmişti.
  • Brüt Ücret: 3.577,50 TL
  • Sigorta Primi İşçi Payı: 500,85 TL
  • İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı: 35,78 TL
  • Gelir Vergisi Matrahı: 3.040,88 TL
  • Gelir Vergisi: 456,13 TL
  • Damga Vergisi: 27,15 TL
  • Kesintiler Toplamı: 1.019,91 TL
  • Asgari Geçim İndirimi (Bêkar ve Çocuksuz): 268,31 TL
  • NET ÜCRET (Asgari Ücret + AGİ Dahil): 2.825,90 TL