Dünya Asi Nehri üzerinden mazot kaçakçılığı!

Asi Nehri üzerinden mazot kaçakçılığı!

Paylaş
Asi Nehri üzerinden mazot kaçakçılığı!

Reuters Haber Ajansı, Türkiye ve Suriye arasında gerçekleşen ilginç görüntüleri basına servis etti. Suriye'de üretilen mazotun Türkiye'ye nasıl getirildiğini görüntüledi

Suriye’den Türkiye’ye yapılan akaryakıt kaçakçılığı, geçen hafta jandarmanın Hatay’ın Tanışma Köyü’ne yaptığı, baskınla ortaya çıkmıştı. Baskında, kaçak mazotları depolayan ev sahibi, binayı ateşe verince 9 kişi hayatını kaybetmişti. İngiliz haber ajansı Reuters, Asi nehri üzerinden yapılan mazot kaçakçılığını görüntüledi. Ajans Türkiye'den de aynı şekilde Suriye’ye ilaç ve gıda ulaştırıldığı bilgisini de verdi.

Haberin Devamı

13-15 DOLARDAN SATIYORLAR

Muhalif güçler, Kerkük’ten gelen ve Suriye’nin Deir ez-Zur kentinden geçen ham petrol boru hattını delmiş, çaldıkları petrolü çölde kurulan mini rafine tesislerine varili 13-50 dolar arasında bir fiyattan satılıyorlar.

Burada ilkel şartlarda merdivenaltı rafineriler kurulmuş. Altına ateş yakılan tanklara konularak kaynatılan petrolden normal benzin, dizel yakıt ve uçak yakıtı olan kerosen imal ediliyor. Yakılan ateşin ardından deponun üstü kapatılıyor ve içerisine sadece bir boru yerleştiriliyor. Ham petrol kaynama noktasına erişince bu borudan önce tüplerde kullanılan gaz çıkıyor. Ardından da kerosen...

BÖYLE RAFİNE EDİLİYOR

Kerosenden sonra benzin ve hemen ardından da dizel benzin çıkarılıyor. Son olarak da makine yağı ve deponun altında kalan zift çıkarılıyor. Benzin ve dizel akaryakıtlar daha sonra 100’er litrelik plastik varillere yüklenerek kamyonetlerle kentine getirilerek Türkiye sınırındaki Asi nehri kıyısına taşınıyor.

VARİLLER SUDA İSTİFLENİYOR


Burada variller suyun içinde birbirlerine bağlanarak yan yana istifleniyor. Variller nehrin karşısına geçsin diye düzenek kurulmuş. İşte bu düzenek sayesinde variller Türk tarafına taşınıyor. Türkiye’ye sokulan benzin litresi 2 buçuk ile 3 TL arasında satılıyor. Dizel benzin Hatay’da ise ortalama 4.09 TL’den satışa sunuluyor.

ASİ NEHRİNDEN İLAÇ YARDIMI YAPILIYOR


Asi nehri, aynı zamanda Suriye’dekilere ilaç ve gıda yardımı götürülmesine de olanak sağlıyor. Anadolu Ajansı da önceki gün Hayrat İnsani Yardım Derneği’nin Suriyeli çocuklar için temin ettiği 4 bin kutu ilacı Asi nehri üzerinden Suriye tarafına ulaştırmasını görüntülemişti.

Haberin Devamı