Sağlık Aşırı sıcaklarda ne içilmeli?

Aşırı sıcaklarda ne içilmeli?

Paylaş
Aşırı sıcaklarda ne içilmeli?

Uzmanlar öneriyor: "Sıcak havalarda kahve, çay, buzlu çay, gazlı içecekler, enerji içecekleri hazır meyve suları yerine su, süt, ayran, ev yapımı limonata gibi içecekler tercih edilmeli"

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, aşırı sıcakların vücutta sıvı ve mineral kaybına neden olduğunu, bebekler, çocuklar, gebeler ile yaşlıların sıvı ve mineral kaybı açısından dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sıcak havalarda sağlığın korunması için yeterli miktarda su içilmesi, 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, yiyecek, içecek ile kıyafet seçimine dikkat edilmesinin önemine işaret eden Doç. Dr. Tözün, şunları kaydetti:

ÇAY KAHVE YERİNE SÜT AYRAN

"Eğer kronik hastalık mevcutsa ilaç kullanımı düzenli olmalı, hekim kontrolleri aksatılmamalıdır. Günde 2-2,5 litre su içilmelidir. Kafein ve alkol içeren içecekler idrar söktürücü etki gösterip vücuttan su atımına neden olur. Sıcak havalarda kahve, çay, buzlu çay, gazlı içecekler, enerji içecekleri, hazır meyve suları yerine su, süt, ayran, az şekerli ev yapımı limonata gibi içecekler tercih edilmelidir.

Vitamin, mineral, su içeriği nedeniyle sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Böylece hem vücut direnci güçlendirilmiş hem de vücut için gerekli besin öğeleri sağlanmış olur. Meyveler meyve şekeri de içerdiğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Üç ana öğün kesinlikle atlanmamalıdır. Kızartma, kavurma, kaymak, krema gibi yağlı yiyeceklerin, katı yağların, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş besinlerin ve yağlı etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Pişirme yöntemlerinde daha çok haşlama, buğulama, fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir."

Haberin Devamı

Sıcak havanın etkisiyle besinlerin daha kolay bozulabildiğini hatırlatan Mustafa Tözün, gıda maddelerinin buzdolabında saklanması, açıkta satılan yiyeceklerin ise tüketilmemesi gerektiğini bildirdi. Doç. Dr. Tözün, vücudu serin tutacak, açık renkli, rahat, pamuklu ve bol kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini, koruyucu krem, şemsiye veya şapka kullanılarak güneş ışınlarının zararlı etkilerinin de azaltılabileceğini kaydetti.

AA