Sağlık Aşırı zayıflık tehlikeli

Aşırı zayıflık tehlikeli

Paylaş
Aşırı zayıflık tehlikeli

Yapılan çalışmalar obezite gibi aşırı zayıflılık halinin de sağlığı tehdit ettiğini gösterdi

Bilim adamları zayıflılık geni olarak adlandırılan genin erkeklerde diabet hastalığını tetiklediğini öne sürmekte.

Sadece diabet değil

Yapılan çalışmalar aşırı zayıf kişilerin akciğer rahatsızlıklarına, kemik kırılmalarına, erkek üreme kapasitesinin düşmesine ve bayanlarda gebelikte düşük yapma riskine ve hatta trafik kazalarında ölüme kadar normal kilolulara göre daha çok maruz kalmaktalar.

Peki, aşırı zayıf ne demektir? Sınırı nereden başlar?


Tüm dünyaca kabul edildiği üzere vücut kitle endeksi (BMI) 18.5’un altında yer alıyorsa aşırı zayıf olarak nitelendirilir. Vücut kitle endeksi kilonuzun boyunuzun karesine bölümüyle hesaplanır (kg/m2).

Çok zayıf kişilerde bulunduğu söylenen bu genin tip 2 diabet ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı söylenmekte. Cambridge Üniversitesinden Dr. Ruth Loos bu genin iç organlarda bulunması gereken yağları da yok ettiğini ve bu şekilde risk faktörlerini oluşturduğunu belirtti.

Bu genin sadece resmin bir parçası olduğunu belirten Loos, sadece Amerikada yılda 34000 kişinin aşırı zayıflığa bağlı sorunlardan ötürü öldüğünü vurguladı. Yılda aşırı kilo almaya bağlı 112.000 kişi hayatını kaybederken, aşırı zayıflığa bağlı ölüm oranlarının da yüksek olması tehlike sınırlarını zorlamaya başladı.

Bir çok kişinin zayıflığından ötürü sahip olduğu risklerden habersiz olduğunu vurgulayan bilim adamları başlıca tehlikeleri şöyle sıraladı:

Kemik kırılmaları, eklem problemleri ve kalp krizi, düşük, depresyon, akciğer problemleri, sperm kalitesinin düşmesi, trafik kazalarında ölme.

Aşırı kilolar sağlığı olumsuz etkilediği gibi aşırı zayıf olma veya aşırı ve hızlı kilo verme de sağlığa zararlıdır. Hedef sürekli dengeli beslenerek, günlük hareket miktarımızı arttırarak formda kalmak ve sağlıklı olmaktır.

Özellikle tüm dünyada termojenik, yani vücut metabolizma hızı ile yağ yakımını arttırarak kilo kaybı sağlayan yeşil çaylı form içecekleri hem genel vücut sağlığı hem de sağlıklı kilo kaybı için önerilmektedir. Bireylerin temel hedefi sağlıklı ve formda bir yaşam tarzını hayatlarının parçası haline getirmektir.

Haberin Devamı