Gündem 'Askeri casusluk' davasında sanıklar şikayetçi oldu

'Askeri casusluk' davasında sanıklar şikayetçi oldu

Paylaş
'Askeri casusluk' davasında sanıklar şikayetçi oldu

İstanbul'daki 'askeri casusluk' davası sanıkları, adil yargılanma hakkına aykırı karar verdikleri iddiasıyla soruşturma ve kovuşturma aşamalarında görev alan cumhuriyet savcıları ile hakimlerle ilgili HSYK'ya şikayet dilekçesi gönderdi

Sanıklardan Yüzbaşı Esin Tolga Uçar ve Yüzbaşı Ekrem Saltuk Baysal şikayet dilekçelerini, HSYK’ya gönderilmek üzere avukatları Hüseyin Ersöz aracılığı ile İstanbul Anadolu Adli Yargı İlk Derece Adalet Komisyon Başkanlığına sundu.

Haberin Devamı

Dilekçede, yargılamanın İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, başkan Metin Özçelik ile üye hakimler Mehmet Ekinci, Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu tarafından yapıldığı, Fikret Seçen’in soruşturma, Celal Kara’nın ise kovuşturma aşamasında cumhuriyet savcısı olarak görev yaptığı ifade edildi.

Soruşturma aşamasında görev alan Cumhuriyet Savcısı Fikret Seçen’in, kanuna aykırı delillere dayanarak iddianame düzenlediği öne sürülen dilekçede, Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın ise hukuka aykırı olarak ve sistematik şekilde sanıkların cezalandırılmaları ve tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaalarda bulunduğu iddia edildi.

Dilekçede, hakimlerin ise dava dosyasında sistematik şekilde, adil yargılama hakkını ortadan kaldıran karar ve uygulamalar gerçekleştirdikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin bu davaya ilişkin 9 Ocak’ta verdiği karara da değinilen dilekçede, bu kapsamda Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde karar verdiği hatırlatıldı.

Dilekçede, kapatılan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik, üye hakimler Mehmet Ekinci, Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu ile Cumhuriyet Savcıları Fikret Seçen ve Celal Kara hakkında soruşturma başlatılması ve cezalandırılmaları talep edildi.

AA