Gündem Askeri cephanelikte patlama

Askeri cephanelikte patlama

Paylaş
Askeri cephanelikte patlama

Afyonkarahisar kent merkezinde Kışlacık mevkiinde bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Alınan ilk bilgilere göre patlamada aralarında askerlerin bulunduğu 20 kişi yaralandı

Afyonkarahisar'ın Ataköy ilçesindeki 500. İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'ndaki mühimmat deposunda, 21.15 sıralarında bir patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre 4'ü asker 7 kişi yaralandı. Patlamanın meydana geldiği depoda bulunan askerlerden ise haber alınamıyor.

ASKERİ MÜHİMMAT ÇEVREYE SAÇILDI

Büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevkedildi. Patlamanın meydana geldiği askeri alana giriş çıkışlar durduruldu.

>> 30 ASKERDEN HABER YOK

Patlama bölgesinde başlayan yangına, çevreye saçılan el bombaları nedeniyle müdahale edilemiyor. Bomba imha ekipleri olay yerine gönderilirken yangına müdahale edilemiyor. Yangının Kocatepe sırtlarına doğru ilerlediği belirtiliyor.

Patlamaların el bombalarının bulunduğu bölümde meydana geldiği sanılıyor. Patlama nedeniyle depoya çok sayıda ambulans giriş yaptı.

Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Necip Yemenici, askeri mühimmat deposunda meydana gelen patlamaya ilişkin, "Şu an kışlanın önünde 18 ambulansımız, 3 UMKE timimiz olmak üzere tüm yönetim karomuzla bekliyoruz" dedi. Yemenici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, patlamadan dolayı Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne 4’ü asker 7 yaralının getirildiğini belirterek, çevre illere giden yaralı olmadığını kaydetti.

Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden Yemenici, şöyle konuştu: "Patlama meydana geldikten 5 dakika sonra 10 ambulansımız olay yerine intikal etti. Şu an kışlanın önünde 18 ambulansımız, 3 UMKE timimiz olmak üzere tüm yönetim kadromuzla bekliyoruz. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ndeki bütün doktorlarımız göreve çağrıldı.

Başhekim dahil bütün yönetici arkadaşlarımız hazır bekliyorlar. Muhtemel yaralıların durumuna göre yoğun bakım ve diğer yatakları da hazırladık. Yatak konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Vatandaşlarımızdan itidalli olmalarını istiyoruz. Ayrıca diğer illerden 9 ambulans ve 3 UMKE timi de çevre kentlerden ilimize doğru hareket etti. Sağlık yönünden olay tamamen kontrolümüz altında."

Olay yerindeki gözlemlerine de değinen Yemenici, "Şu anda belli bir yere kadar giriş izni var. Çünkü mühimmattan etrafa dağılan el bombalarının zarar verebileceği düşünülerek patlamanın olduğu alana girişe izin verilmiyor. Biz hazır bir şekilde bekliyoruz. Askeri ve emniyet güçleri de bu konuda hazır bekliyorlar" diye konuştu. Yemenici, kan ihtiyacının bulunmadığını sözlerine ekledi.


BELEDİYE BAŞKANI ÇOBAN: 2 YARALI HASTANEYE GÖNDERİLDİ

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Ak Partili Burhanettin Çoban ve askeri yetkililer bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Afyankarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, patlamayla ilgili şunları söyledi:

"Patlama Atakent Kışlacık bölgesinde Mühimmat bölgesinde meydana geldi. İçeride kaç kişi olduğuna dair bilgi yok. Olay yerine girilemiyor.
Malesef şehitlerimiz olabilir. Astsubay ve rütbeli askerlerimizini olduğunu biliyoruz. Burası şehrin kenarında Hava Kuvvetlerine ait bir bölge. Etrafında sivil yerleşim bölgesi yok.

Burası el bombası deposu olduğu için el bombalarının sağa sola saçılma tehlikesi var. Burada etrafa saçılmış bir patlamamış el bombası olabilir.

Biz sadece patlamanın el bombalarının olduğu yerde olduğunu ve içeride tasnif yapıldığını biliyoruz. Kışlada iştima yapılıyor. Bu sayım sonunda herhangi bir kayıp olup olmadığı anlaşılacak. Patlalmada iki yaralı hastaneye gönderildi. Ayrıca iki patlamanın olduğunu biliyoruz."

VALİ BALKANLIOĞLU: ŞEHİTLERİMİZİN OLDUĞU DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, valilik internet sitesi üzerinden yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ’Afyonkarahisar’ın kent merkezindeki 500’ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposundaki çalışmalar sırasında, saat 21.15 sıralarında patlama meydana geldi. Büyük gürültüye neden olan patlama nedeniyle olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye sevk edildi. Patlama bölgesinde başlayan yangına, çevreye saçılan el bombaları nedeniyle müdahale edilmesinde zorluk çekilirken, yangın 22.30 sıralarında kontrol altına alındı.’

Patlamanın hemen ardından olay yerine gittiğini belirten Vali Balkanlıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

’Afyonkarahisar’da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda tasnif ve sayım esnafında bir patlama olmuştur. Yapılan araştırmalar ve komutanların araştırmaları sonucu bu olayın tamamen kaza sonucu meydana geldiği anlaşılmıştır. Bu olayın bir sabotaj veya terör hadisesi olmadığı tamamen kaza olduğu kesinleşmiştir.

Tabi patlayıcılardan el bombalarından biri patlayınca diğerlerinin de patlamasına sebep olmuş ve deponun tamamen açılmasına yol açmıştır. Depo içinde sayım ve tatbik işlemlerinde görevli olan askerlerimizden yaralı ve şehitlerimizin olduğu değerlendirilmektedir. Ancak bölgedeki tehlikenin devam etmesi ve çevreye saçılmış patlamamış el bombalarının bulunduğu değerlendirildiğinden içeriye girmek şimdilik mümkün olmamıştır. Bölgede çıkan yangın saat 22.30 sıralarında kontrol altına alınmıştır.

Diğer depolarda da yapılış itibariyle, herhangi bir depoda patlama olduğunda onlara dışarıdan tesirle yeni bir patlamalara yol açmayacağı şekilde inşa edilip konuşlandırıldığı için bir tehlike yok. Mevcut depolarda meydana gelen patlamalarda ise şu saat itibariyle (Saat 23.00) 7 yaralımız hastanede. Bunlardan 4’ü kırılan camlardan etkilenen personellerdir. 3 askerimizde patlama bölgesine yakın olduğundan hafif şekilde yaralanmıştır.

Depo içindeki askerlerimize ulaşmaya çalışıyoruz. İnşallah acı bir olayla karşılaşmayız. Profesyonel bir şekilde çalışmalar sürdürülüyor. İçerideki askerlerimiz hakkında bilgiler vermek spekülasyonlara neden olur. Bu bilgilerin dışındaki tüm haberler spekülasyondan ibarettir. Şu anda bir rakam vermek mümkün değildir. Arama kurtarma ekipleri, yangın söndürme ekipleri, ambulanslar şu anda burada hazır bekliyorlar. Sabırla ve profesyonelce olaya müdahale etmeye çalışıyoruz.’

DEPREM KORKUSU

Patlamanın etkisiyle bazı evlerin camları kırıldı. Patlama anında bazı vatandaşlar deprem yaşandığını sanıp kendilerini evlerden dışarı attı. Bölgede yangın çıktığı ve çok sayıda ambulansın olay yerine gittiği gözlendi. Patlamanın haberini ve yaralı askerlerin olduğunu duyan Afyonkarahisarlı vatandaşlar olay yerine ulaşmaya çalıştı. Patlama bölgesi güvenlik bölgesine alınmış durumda ve olay yerine gelen itfaiyenin olası yeni bir patlamaya karşı bekletildiği belirtiliyor.

ASKER AİLELERİ KIŞLAYA KOŞTU


Afyonkarahisar’daki 500’ncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda el bombalarının tasnifi ve sayımı sırasında meydana gelen patlamanın duyulmasının ardından kışladaki görevli askerlerin yakınları kente akın etti. Çok sayıda aile, asker evlatlarından haber alabilmek için nizamiye kapısında içeriden gelecek haberi gözyaşları arasında bekliyor.

KOMUTAN KIVRIKOĞLU BÖLGEDE


Gece saat 02.00 sıralarında ilk iki patlamaya göre daha küçük çaplı bir patlama daha meydana geldi. Saat 21.15’teki patlamanın ardından başlayan yangın 4 saat sonra kontrol altına alınarak tamamen söndürülünce, soğutma çalışmasına başlandı. Diğer yandan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Afyonkarahisar’a giderek patlamanın olduğu Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda incelemelerde bulunuyor. Orgeneral Kıvrıkoğlu’na bölge komutanları ve ilin yerel yöneticileri eşlik ediyor.

MHP MİLLETVEKİLİ YILMAZ: BEKLEYİP DUA EDECEĞİZ

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’na giderek olay hakkında bilgi aldı. Yılmaz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Her şeye hazırlıklı olmalıyız. Patlamanın meydana geldiği depoya henüz girilemedi. Olay yerinde can kaybı olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok. Resmi açıklama için sabah saatlerini beklemek zorundayız. Ancak depoya girildiği zaman kesin bir şey söylenebilir. Hep beraber bekleyip dua edeceğiz" dedi.

AA-DHA