Gündem 'Askerlik tecil süreleri öne çekildi' iddiasına Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

'Askerlik tecil süreleri öne çekildi' iddiasına Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Paylaş
'Askerlik tecil süreleri öne çekildi' iddiasına Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'askerlik tecil sürelerinin öne çekildiği' iddiasının gerçeği yansıtmadığı ve mevcut uygulamada değişiklik olmadığı bildirildi

Terör saldırıları, sınır ötesi operasyonlar ve olağanüstü hal koşullarıyla Türkiye zorlu bir süreçten geçerken, tecillerin geri çekilmesiyle ilgili sosyal medyada yayılan söylentiler, askerliğini henüz yapmamış olanları harekete geçirmişti. Google'da yoğun bir şekilde, "Askerlik tecil süreleri geri mi çekildi?", "Askerlik nasıl tecil edilir?" gibi aramalar yapılmaya başlanmıştı.

Konuyla ilgili olarak, Milli Savunma Bakanlığı bir son dakika açıklaması yaptı.

TECİL KOŞULLARI VE TECİLDE YAŞ SINIRI NEDİR?


Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "askerlik tecil sürelerinin öne çekildiğine" yönelik iddialar yer aldığı anımsatıldı. Öğrencilerin askerlik ertelemelerine göre işlemlerin Askerlik Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince yapıldığı belirtilen açıklamada, "Buna göre, üniversiteler tarafından kimlikleri bildirilen yükümlülerin askerlikleri 2 senelik öğrenim süresi için 4 yıl, 4 senelik öğrenim süresi için 7 yıl, 6 senelik öğrenim süresi için 9 yıl olarak okula ilk kayıt yaptırdıkları yıldan itibaren ertelenebilmektedir. Erteleme süreleri, lisans/ön lisans eğitimde 29 yaşını aşmamakta lisans üstü eğitimlerde ise 35 yaşına çıkabilmektedir" ifadelerine yer verildi.

MEZUNİYET VE OKULU TERK DURUMUNDA ERTELEME İPTAL EDİLİR


Öğrencilerin mezun olmaları veya okulu terk etmeleri durumunda bu ertelemelerinin iptal edildiği ve yoklama için gerekli işlemlerin başlatıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bununla birlikte öğrenciler öğrenimlerini terk ettikleri veya mezun oldukları tarihten itibaren 1 veya 2 sene süreyle sevk tehirleri haklarını kullanabilmektedirler. Örneğin 2012’de 4 senelik bir fakülteye kaydolan öğrencinin askerliği 2019 yılı sonuna kadar ertelenmektedir. Öğrenci 2016 yılında mezun olduğu takdirde mevcut erteleme süresi iptal edilerek yoklama için gerekli işlemler başlatılmaktadır. Bu nedenle, basında çıkan haberlerin yanlış yorumlamadan kaynaklandığı, uygulamada bir değişiklik olmadığı görülmektedir."


ASKERLİK TECİL İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER


-Mezuniyet Diplomasi ve 4 fotokopisi

-Nüfus Cüzdanınız ve 4 fotokopisi

-6 tane Vesikalık Fotoğraf ( Bazı şubelerde fotoğrafınız orda çekiliyor siz yinede götürün)

-Ehliyet varsa Ehliyet ve 2 Fotokopisi

-Şubeye gerekli belgeler ile başvuru yaptıktan sonra 2 adet form doldurmanız gerekmektedir. Bu formlara çalışan askeri görevlilerden isteyebilirsiniz. Bu formları doldurmanızın ardından numara alıp sıraya girer ve askeri personele teslim edersiniz. Daha sonra sizden aile hekiminize gidip muayene olmanız gerektiği ve askerliğe elverişlidir belgesi almanız gerektiği iletilir. Bu belgeyi temin etmenizin ardından tekrar askerlik şubesine gidecek ve tecil hakkınız boyunca ya da tecil ettirmek istediğiniz süre boyunca askerliğiniz tecil ettirilecektir.

ASKERLİK DURUM BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?


İnternetten askerlik durum belgesi sorgulama yaparak tecil sürenizi kontrol edebilirsiniz. Bunun için bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız var. E-devlet girişi ve şifre alımı ile ilgili bilgilere haberimizin sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki bağlantı ile erişebileceğiniz Milli Savunma Bakanlığı Askerlik Durum Belgesi Sorgulama E-devlet sayfasından doğru sisteme giriş yapıp askerlik durum belgenizi görüntüleyebilirsiniz.