Gündem Askerlikte öğrencilere 29 yaş engeli

Askerlikte öğrencilere 29 yaş engeli

Paylaş
Askerlikte öğrencilere 29 yaş engeli

29 yaşını tamamlamış üniversite son sınıf öğrencileri askerliği bir yıl daha erteleyebilecek. 1, 2 ve 3. sınıflar ile afla dönenler ise okula ara verip askere gidecek

ODTÜ de son sınıf okuyan 29 yaşındaki Arda Güven ve Hüseyin Dinçer, askerlik şubesinden okula bu yıl devam edebilmelerini sağlayan yazıyı aldı.

Haberin Devamı

Radikal gazetesinin haberine göre; Milli Savunma Bakanlığı’ndan 29 yaş sınırında bulunan üniversite öğrencilerine bir iyi, bir de kötü haber var. 29 yaşını tamamlamış olan son sınıf öğrencileri 30 yaşına kadar eğitimlerine devam edip mezun olacak. Ancak 29 yaşını doldurmuş 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri ile afla üniversiteye geri dönen 29 yaş üstü öğrenciler, eğitime ara verip askere gidecek.

Milli Savunma Bakanlığı 18 Ocak 2012’de YÖK ’e yolladığı yazıda, 29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkân olmadığını belirterek bu kişilerin eğitime askerliği tamamladıktan sonra devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti. Bunun üzerine 29 yaş sınırında bulunan üniversite öğrencilerini apar topar askere alınma endişesi sarmıştı.

Haberin Devamı

Bu durum ‘29 yaş bunalımı’ başlığıyla gündeme getirilince sosyal medya yoluyla örgütlenen öğrenciler, seslerini duyurmak için Eğitim-Bir-Sen’e başvurmuştu. Eğitim-Bir-Sen de öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra askerliğe alınmaları için Milli Savunma Bakanlığı’na yazılı başvuru yaptı. Milli Savunma Bakanlığı’nın Eğitim-Bir-Sen’e cevaben yolladığı 3 Eylül 2012 tarihli yazıda Askerlik Kanunu’na göre 29 yaş sonuna kadar mezun olamayanların askerliklerinin ertelenmesine yasal olarak imkân bulunmadığı, ancak yükümlülerden askerlik muayenesi yapılanların 30 yaşına kadar öğrenim görmelerinde sakınca olmadığı belirtildi.

Bu durumda 1983 doğumlu son sınıf öğrencileri 30 yaşına kadar öğrenciliğe devam edip mezun olabilecek. Ancak henüz 1., 2.ve 3. sınıfta okuyanlar ile afla üniversiteye dönen 29 yaşını geçmiş öğrenciler bu yıl kayıt yaptıramayacak. Çünkü üniversiteler 29 yaş sınırında bulunan öğrencilerin kaydında askerlik durum belgesi istiyor. 29 yaşını doldurmuş bu öğrencilerin seçeneği kayıtlarını dondurup askerlik yapmak.

'AFLA GELDİM, YASAYLA GİDİYORUM'

Af yasasından faydalanarak üniversiteye geri dönen İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Zafer Duman ortada haksız bir durum olduğu iddiasında:

“Ben 2009 yılında uygulamaya konulan af yasasıyla okula geri döndüm. 31 yaşındayım ve okul, kaydımın yapılması için askerlik durum belgesi istiyor. Ancak Askerlik Kanunu’na göre 29 yaşından sonra askerliğimi erteleme şansım yok. Bu durumda askerlik durum belgesi alamıyorum. Kaydımı yapamazsam askere gitmek zorunda kalacağım. Anlayacağınız afla geldim, yasayla gidiyorum. Benim gibi binlerce öğrenci var. Yetkililerden yardım istiyoruz.”

Haberin Devamı

BELGELERİNİ ALDILAR

ODTÜ İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi Arda Güven (29) ile İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencisi Hüseyin Dinçer (29) uygulamanın yüzünü güldürdüğü öğrencilerden. İki öğrenci, üniversiteye kayıt için askerlik durum belgesi almak üzere Ankara Keçiören Askerlik Şubesi’ne gitti. Askerlik şubesi de 31 Aralık 2012’ye kadar geçerli askerlik durum belgesi verdi. Öğrenciler bu belgeyle kayıtlarını yaptırabilecekler. Sonraki sürecin nasıl işleyeceğini de Güven şöyle anlattı:

“Aldığım bu belgeyle güz yarıyılında eğitime devam edeceğim. 24 Şubat 2013 son yoklama tarihinde ise kasım ayında askere gitmek için askerlik şubesine başvuracağım. Askerlik şubesi de bana Kasım 2013’e kadar askerlikle sorunum olmadığına dair bir belge verecek. Ben de bu belge sayesinde 2013 eğitim yılının bahar yarıyıl döneminde üniversite kaydımı yapacağım. Zaten Haziran 2013 yılında mezun oluyorum. Haziran 2013 yılında mezun olduğuma dair belgeyi askerlik şubesine teslim edip 2013 yılında askere gideceğim.”

Haberin Devamı