Gündem Aşure Günü ne zaman? Kaç gün kaldı?

Aşure Günü ne zaman? Kaç gün kaldı?

Paylaş
Aşure Günü ne zaman? Kaç gün kaldı?

Aşure Günü'ne sayılı günler kala bu özel günü bekleyen milyonlarca kişi tam tarihi merak ederek 'Aşure Günü ne zaman?' sorusunu soruyor. Aşure tarifi de merak edilen bir başka konu...

Muharrem ayı içerisindeyiz. Bu ayı önemli kılan günlerden bir tanesi de Aşure Günü... Kazanlar kaynayacak, aşure yapılıp dostlarla, komşularla paylaşılacak. Kase kase aşure tüketilecek. Bu anlamlı güne sayılı günler kala tam tarih konusunda fikir sahibi olmayanlar "Aşure Günü ne zaman?" sorunu soruyor.

Haberin Devamı

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure Günü Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününe denk geliyor. Miladi takvime göre ise bu yıl Aşure Günü 20 Eylül'de kutlanacak.

AŞURE NASIL YAPILIR?

8-10 kişilik

10 dakika

Tencerede orta ateşte 35 dakika

Malzemeler

Buğday (2 su bardağı)

Kuru fasulye(1 su bardağı)

Nohut (yarım su bardağı)

Fındık (1 su bardağı)

Kuru Üzüm (yarım çay bardağı)

Kuru kayısı (1 çay bardağı)

Ceviz (1 çay bardağı)

Nişasta (3 çorba kaşığı)

Dolmalık fıstık (1 çorba kaşığı)

Fıstık içi (1 çorba kaşığı)

Kuşüzümü (yarım çay bardağı)

Kuru incir (5-6 adet)

Şeker (1.5 su bardağı)

Su (9 su bardağı)

Sıcak Su (1 litre)

Püf Noktası

Bir gece öncesinden nohutu ve fasulyeyi ılık suda, buğdayı da normal ısıdaki bir suda ıslatın. İsteğe göre malzemelerin içine gülsuyu da ekleyebilirsiniz. Aşurenin üzerini toz tarçın, nar taneleri, fıstık, kuş üzümü ya da fıstık içi ile süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Adım Adım Pişirme

1- Bir tencereye 2 su bardağı buğdayı, başka bir tencereye 1 su bardağı fasulyeyi, üçüncü bir tencereye de yarım su bardağı nohutu dökün. Her bir tencereye 3 su bardağı sıcak su dökün ve hepsini haşlayın. Haşladıktan sonra sularını dökün. 5-6 adet kuru incir ve 1 çay bardağı kuru kayısıyı küçük küpler halinde dilimleyin.

2- Haşladığınız nohutu ve fasulyeyi buğdayın kaynadığı tencerede toplayın. Üzerindeki suyu 1 litreye tamamlayın. Hepsini orta ateşte bir taşım kaynatın. 1.5 su bardağı şeker, yarım çay bardağı üzüm, kestiğiniz kayısı ve incirleri tencereye ekleyin.

3- 1 çay bardağı cevizi bıçakla dilediğiniz kadar küçülterek kesin. Cevizleri de tencerenin içine ilave edin ve 1-2 dakika kaynatın. Ardından fındıkları bütün halinde tencereye koyun.

4- Bu sırada ayrı çukur bir kapta 3 çorba kaşığı nişasta ve 1 çay bardağı suyu iyice çırpın. Çırptıktan sonra tenceredeki karışımın içine dökün. Orta ateşte yaklaşık 10 dakikada aşureniz hazır.